Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Tuliset karjalanpiirakat
13.12.2007 18.00
Saara Törmä
- 700 g jauhoisia perunoita kuorittuna
- 200 g fetajuustoa
- ½ dl öljyä
- ½ dl omenaviinietikkaa
- ½ dl vettä
- 5 valkosipulinkynttä puristettuna
- 2 tl juustokuminaa
- 1 ½ tl sokeria
- 1 ½ tl suolaa
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl cayennenpippuria
- 2 luomumunaa
Taikina
- ½ dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä, 1 rkl öljyä
- ½ tl suolaa
Jälkivoiteluun
- 1 dl luomumaitoa
- 75 g voita
- Tee täyte. Paloittele perunat ja keitä ne kypsiksi. Valuta vesi pois ja survo perunat. Lisää joukkoon murennettu fetajuusto.
- Lisää perunaseokseen öljy, etikka, vesi, puristetut valkosipulit ja mausteet. Vatkaa lopuksi joukkoon munat sähkövatkaimella.
- Sekoita taikinan aineet keskenään. Jauhota leivinpöytä vehnäjauhoilla. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 16–20 osaan.
- Pyörittele taikinapalat palloiksi ja litistä ne letuiksi. Pidä kaikki tangot ja letut muovilla peitettyinä, etteivät ne kuivu.
- Pidä lettu jauhotettuna ja ajele se piirakkapulikalla tai pastakoneella ohueksi, soikeaksi kuoreksi.
- Levitä piirakkakuorelle täytettä, jätä reunoilta noin sentti vapaaksi. Rypytä reunat täytteen päälle.
- Nosta piirakat pelleille leivinpaperin päälle vieri viereen. Paista yhtä pellillistä kerrallaan 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Pakasta jäähtyneet piirakat odottamaan tarjoiluhetkeä. Sulata piirakat ja lämmitä ne 150-asteisessa uunissa tarjolle. Kiehauta kattilassa vesi tai maito ja voi. Sivele seoksella lämpimien piiraiden reunat ja pohjat.