Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lanka on kuollut, kauan eläköön Lanka!

17.12.2019

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni Vihreään Lankaan. Sen laatiminen tuntuu, kun kirjoittaisi hautajaispuhetta.

Yli 36 vuotta vanhan lehden lopettaminen surettaa minua tavalla, jota en pysty edes kuvailemaan. Varsinkin kun kyseessä on lehti, joka on muokannut omaa maailmankuvaani enemmän kuin mikään muu media.

Ihmisen kuollessa hänen mukanaan katoaa muistoja, tietoa ja ainutkertainen persoona. Samoin käy, kun lehti kuolee.


Nyt päättyy myös
osa vihreän liikkeen historiaa, sillä Lanka on vanhempi kuin vihreä puolue.

Hautajaisissa muistellaan sitä hyvää ja hauskaa, mitä vainaja teki ja oli.

Näin teimme myös Langan viimeisessä numerossa. Kerroimme siinä, mikä Langan osa on ollut poliittisessa keskustelussa ja journalismissa.

Langan perusti vihreä eduskuntaryhmä aikana, jolloin vihreät ei ollut vielä puolue. Nyt vihreät on erittäin paljon puolue. Se on kasvuhaluinen puolue ja muiden puolueiden tapaan yhä enemmän vaaliorganisaatio.

Puolueen kasvun kannalta voi olla perusteltua leikata rahaa journalismista ja käyttää ne vaalikampanjoihin ja viestintään ja palkata alueille työntekijöitä. Suomalaisen yhteiskunnan kannalta se ei ole yhtä perusteltua.


Viestinnän rooli vahvistuu
yhteiskunnassa. Sen huomaa siitä, että tahot kuten Suomen Pankki tai valtioneuvoston kanslia pitävät viestintää yhä tärkeämpänä osana toimintaansa.

Myös politiikka viestinnällistyy. Enää puolueet eivät pysty päättämään, mistä puhutaan. Sen sijaan niiden pitäisi reagoida siihen, mistä puhutaan. Tässä tilanteessa viestintään satsaaminen voi näyttää tehokkaalta ratkaisulta.

Vihreät on sanonut, ettei lehden kustantaminen oikeastaan ole puolueen tehtäviä. Näkemys on, että puolueella on rooli yhteiskunnassa ja journalismilla omansa, mutta että nämä ovat erilliset.

Olen eri mieltä.


Journalismista on tullut
viime vuosina yhä poliittisempaa. Kehitys koskee kaikkea journalismia, myös neutraalia tiedonvälitystä. Syynä on oikeistopopulismin nousu.

Oikeistopopulistit pitävät lehdistöä osana liberaalia valtaeliittiä. Laitaoikeisto on ottanut totuuden ja tiedon poliittiseksi vastustajakseen. Donald Trump hyökkää mediaa vastaan ja valehtelee jatkuvasti. Euroedustaja Laura Huhtasaari (ps.) ei näe vääristellyssä eduskunta-videossa ongelmaa, koska sen kohteet voivat itse korjata virheet, jos sellaisia on.

Tässä tilanteessa totuuden etsimisestä ja kertomisesta on tullut poliittinen teko.

Vihreiden käsitys siitä, että journalismin rahoitus olisi puoluetoiminnan ulkopuolella, edustaa suppeaa demokratiakäsitystä. Tutkija Johanna Vuorelma nosti termin esiin Voima-lehden juhlaseminaarissa toissa viikonloppuna.

Tällaisessa käsityksessä kansalaisten rooli on äänestää vaaleissa. Puolueen tehtävä on hakea vaaleissa valtaa. Jos näkee puolueen tehtävän näin, ei siinä ole sijaa journalismille.

Jos sen sijaan pitää puolueen tehtävänä syöttää keskusteluun ideoita ja nostaa poliittiseen päätöksentekoon kansalaisille tärkeitä aiheita, on journalismilla siinä rooli.

Puhumattakaan miten tärkeä rooli journalismilla on puolueiden läpinäkyvyydessä ja siinä, että kansalaiset voivat tehdä valistuneita äänestyspäätöksiä.


Näiden syiden vuoksi
journalismia tarvitaan jatkossakin kipeästi.

Vihreä Lanka on koko olemassaolonsa ajan seurannut erityisesti ympäristö-, ihmisoikeus- ja tasa-arvoaiheita.

Nyt niitä seuraa Suomessa yksi kuuden hengen toimitus vähemmän.

Journalismi köyhtyy muutenkin vauhdilla. Kymmenessä vuodessa Suomesta on kadonnut melkein joka kolmas toimittajan paikka.

Median kulutus eriytyy. Netti tuo kansainvälisen laatujournalismin suomalaisillekin. Kun syvempi tieto on usein tilausmaksun tai kielitaidon takana, kansalaisten tietämys eriytyy. Samalla ihmisiä pommitetaan valeuutisilla ja hämmentämään pyrkivillä viestinnällä.

Tässä tilanteessa journalismi tarvitsee tukea. Yhteiskunnan pitää turvata kansalaisten pääsy monipuoliseen ja totuudenmukaiseen tietoon, muuten kansanvalta ei toteudu.

Viestintäpolitiikan professori Hannu Nieminen sanoo, että journalismi pitäisi nähdä tiedon tukirakenteena, jota yhteiskunta rahoittaisi kuten muutakin infraa.

Hallitusohjelma kyllä lupaa tukea vastuulliselle journalismille, mutta konkreettisia toimia tai rahoitusta tavoitteelle ei ole.


Verorahoilla tehtävien puoluelehtien
jutut ovat netissä kaikkien luettavissa. Aikana, jolloin keskustelu kiihtyy ja yhä useammat asiat politisoituvat, Vihreä Langan tehtävä on ollut tuoda kiistakysymykset poliittisten vaihtoehtojen piiriin.

Tutkija Markus Ojala kirjoittaa, että politisoiva journalismi pyrkii purkamaan käsitystä yhteiskunnallisista ristiriidoista järjen ja taantumuksen tai hyvän ja pahan välisinä kamppailuina. Sitä me Langassa olemme pyrkineet tekemään.

Emme ole osallistuneet netin kilpahuutoon siitä, ovatko naudat jee vai buu, vaan olemme kertoneet kuinka paljon yhteiskunnan tuet suosivat lehmänmaitoa kasvimaitojen sijaan, mikä rooli eläintuotannolla on päästöjen vähennyksessä ja mitä mieltä maidontuottaja on veganismin kasvusta.

Kun ilmastokriisi muuttaa yhteiskuntaa tavoilla ja nopeudella, joita nyt elävät eivät ole nähneet, tarvitaan mediaa sanoittamaan tämä muutos.


Kiitos kaikille teille
Lankaa näinä vuosikymmeninä tehneille, rahoittaneille, puolustaneille ja ennen kaikkea lukeneille.

Tämä kanava hiljenee, mutta Langan kaltainen journalismi tarvitsee tukeanne enemmän kuin koskaan.

Parhaiten kunnioitamme Langan muistoa tekemällä, tukemalla ja rahoittamalla journalismia, joka nostaa esiin ympäristö- ja ihmisoikeusaiheita.

journalismi  puoluelehdet  Vihreä Lanka  media  valemedia 





Viite