Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.
15.10.2008
Olen haaveillut jo jonkin aikaa osakkuudesta ekosähköyhtiössä, jonka asiakas olen ollut jo vuosia. Osakkuuspaperi on ollut allekirjoitusta vailla kirjoituspöydällä siitä saakka, kun sain loppukesästä pienen perinnön. Se on kuitenkin päässyt hautautumaan uudempien asioiden alle.
Muistin sen uudelleen viikonloppuna, kun silmäilin aamiaispöydässä viimeisimpiä uutisia ja ratkaisuehdotuksia finanssimarkkinoiden kriisiin liittyen. Kunnolla en jaksanut lukea muita kuin erään rahoitusalan tuntijan haastattelun, jossa suositeltiin maailman pörssien sulkemista vaikkapa viikoksi, jotta tunnelma pääsisi rauhoittumaan.
Uutiset aktivoivat kuitenkin ajatukseni siitä, että haluan tukea osakkuudellani tätä yhtä osuuskuntaa, joka on mielestäni Saksan paras ekosähköyhtiö.
Paperi päätyi postilaatikkoon seuraavana päivänä.
Suomessa hallitus pääsi syyskuussa sopuun siitä, että vuoteen 2020 mennessä pyritään rakentamaan 2 000 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Odotan mielenkiinnolla, kenen rahoilla se tehdään, sillä toistaiseksi näkösällä ei ole pahemmin ollut energiayhtiöitä eikä muitakaan, jotka olisivat valmiita profiloitumaan tähän suuntaan.
Yhtä lailla odotan kiinnostuneena myös sitä, miten käy, kun rahoitus on kunnossa ja pitäisi tehdä tilauksia. Tuulivoimaloiden tuottajilla kautta maailman on ollut viime aikoina aika täydet tilauskirjat kaukonäköisempien sijoittajien ansiosta.
Kesällä uusiutuvien energioiden vastustajat – outo laji, jonka populaatiota ilmastonmuutos onneksi supistaa vuosi vuodelta – mollasivat pääministeri Vanhasta, kun tämä sanoi, että tuulella voitaisiin tuottaa Suomessa 2015 neljän ydinvoimalan verran eli 2 000 megawattia sähköä.
Laskeskelin silloin, että Saksassa, jonka pinta-ala on käytännössä lähes sama kuin Suomen, pystytään tuottamaan jo nyt seitsemän prosenttia 82 miljoonan asukkaan kuluttamasta sähköstä.
Ja että jos Suomessa on vain reilut viisi miljoonaa ihmistä, eli 16-osa Saksan asukasluvusta, niin tuo Saksan tuulisähkö riittäisi reippaasti koko Suomen tarpeisiin.
Ei sitä tietenkään ihan näin yksioikoisesti voi laskea, mutta ainahan asioita saa ajatella vähän kerettiläisemmästä kulmasta.
Takuulla epäkerettiläisissä luvuissakin mitaten tuulivoimakapasiteettia rakennettiin maailmalla vuosina 2006 ja 2007 kaikkiaan 35 270 megawattia, mikä on 40 kertaa enemmän kuin samaan aikaan rakennettu uusi ydinvoimakapasiteetti. Sen kertovat kansainvälisen ydinenergiajärjestö IAEA:n tänä syksynä julkistamat tilastot.
Saksalainen lakiteksti uusiutuvien energioiden syöttötariffeista on muuten kopioitu yli 40 maailman maassa, muun muassa Kiinassa. Lukua voi verrata vaikka siihen, että ydinvoimaa on 31:ssä YK:n 191 jäsenmaasta.
Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.
Tweet