Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
mattroyal (CC-SA-BY)
Kasvatusta meressä. Kalankasvattamot Filippiineillä ovat suorassa yhteydessä mereen.
27.1.2009 14.33
Kasvatetulle kalalle on tulossa oma vastuullisuusmerkki. Luonnonpyynnille jo aiemmin kehitetyn MSC-sertifikaatin rinnalle kehitetään ASC-sertifikaattia, jolla pyritään varmistamaan vastuullinen ja kestävä kalankasvatus.
”Yleisesti kuvitellaan, että vesiviljely on ratkaisu maailman merien romahtaneisiin kalakantoihin. Yhden lohikilon kasvattaminen vaatii kuitenkin neljä kiloa anjovista, mikä ei ole kestävää toimintaa”, sanoo Suomen WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen.
Toisaalta, jos halutaan jatkaa luonnonoloissa uhattujen kalalajien syömistä, kalaa on Vilhusen mukaan kasvatettava.
"Vain siten voidaan estää, ettei viimeisiä yksilöitä tarvitse kalastaa.”
Kalankasvatuksen ympäristöystävällisyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kotimaisessa kirjolohen kasvatuksessa käytetään Itämerestä saatavaa eikä ulkomailta tuotavaa rehua. Silloin kalankasvitus keventää Itämeren ravinnekuormitusta.
”Ja Norjassa kasvatettaville lohille tulisi ruokkia jotain muuta kuin anjovista, joka on kalastettu Afrikan rannikolta, jossa se on paikallisille tärkeä elinkeino ja ravinnonlähde”, Vilhunen sanoo.
Kalankasvatuksen kestävyyttä voidaan hänen mukaansa parantaa myös siirtymällä kasvattamoihin, jotka ovat erillään luonnonvesistä ja joissa kierrätetään samaa vettä. Tällaisia laitoksia on Suomessakin jo käytössä.
Tulevaisuudessa kasvatettavia kaloja on mahdollista ruokkia myös levillä.
Uuden sertifikaatin kehittäminen kestää pari vuotta, minkä jälkeen yrittäjät ja tuottajat voivat hakea sitä käyttöönsä.
Tweet