Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Findus
Harvinaisuus. MSC-sertifioidut tuotteet tunnistaa sinisestä kalalogosta, kuvassa alhaalla vasemmalla.
26.11.2008 11.26
Sertifioitu kala tekee tuloaan Suomen kauppoihin. MSC-merkki kertoo, että kala on pyydetty laillisesti eikä kalastaminen ole vaarantanut kalakantoja.
”Kalalla ei ole ollut alkuperämerkintää kuten esimerkiksi lihalla, joten kuluttajan pöytään voi tämän tietämättä helposti päätyä laittomasti pyydettyä kalaa”, sanoo Suomen WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen.
Suomessa MSC-sertifioitua kalaa on saatavilla pakastealtaista kalapuikkoina ja fileenä. Joulukuussa markkinoille tulee tonnikalasäilykkeitä, joiden kala on pyydystetty maailman ensimmäisestä MSC-sertifioidusta tonnikalapopulaatiosta.
WWF suosittelee valitsemaan MSC-merkittyjä tuotteita tai vaihtoehtoisesti kotimaista kalaa, joka on pääsääntöisesti kestävästi pyydettyä. Ainoastaan Itämeren villi lohi tulisi jättää kauppaan.
”Valitettavasti sertifioitua kalaa ei riitä vielä kaikkien lautaselle. Merenelävien kulutusta pitäisikin vähentää hetkellisesti, kunnes kaikki lajit ja populaatiot saadaan kestävän kalastuksen piiriin. Tällä hetkellä ylikalastus rasittaa kalakantoja, kun kala pyydetään ennen kuin se ehtii lisääntyä”, Vilhunen sanoo.
Maailmalla MSC-sertifioituja tuotteja on yli 2 000. Esimerkiksi Ruotsissa myydään yli sataa tuotetta, joiden joukossa on myös kotimainen sertifioitu kuha. Sertifiointijärjestelmää ylläpitää Marine Stewardship Council, joka on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio.