Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
Maissipelto. EU haluaa lisää tietoa GMO-tuotteista.
8.12.2008 11.49
EU tiukentaa geenimuunneltujen tuotteiden pääsyä markkinoille.
Torstaina Brysselissä kokoontuneet EU:n ympäristöministerit päättivät, että gmo-tuotteiden hyväksymisestä vastaavan Euroopan ruokaturvallisuusviraston EFSA:n on vastedes otettava arvioinneissaan huomioon tuotteiden vaikutukset ympäristölle ja terveydelle myös pitkällä tähtäimellä.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää torjunta-aineille vastuskykyisiin gm-kasveihin. Tuholaismyrkkyjä tuottaviin gm-kasveihin on sovellettava kemiallisten kasvinsuojeluaineiden hyväksyntämenettelyä.
Ranskan Greenpeacen pitää kontrollin tiukentamista hyvänä merkkinä ja vaatii komissiota ryhtymään sanoista tekoihin.
”Uusia tuotteita ei tulisi päästää markkinoille ennen uuden menettelyn voimaantuloa”, sanoo järjestön gmo-kampanjasta vastaava Arnaud Apoteker.
Hän muistuttaa, että samana päivänä komissio antoi siunauksensa uudelle gm-soijalajikkeelle (MON89788).
Ministerit antoivat myös siunauksensa gmo-vapaiden alueiden luomiselle. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa tällaiset alueet silloin, kun ympäristöriskeistä on tieteellistä näyttöä.
Nyt hyväksytyn lausunnon mukaan gmo-viljelyä voidaan rajoittaa tai se voidaan kokonaan kieltää myös pelkän ”varovaisuusperiaatteen mukaisesti” tietyillä erityisalueilla, kuten pienillä saarilla. Tämän lisäksi jäsenmaat voivat luoda vapaaehtoiseen sopimukseen perustuvia gmo-vapaita alueita sillä ehdolla, että asianomaiset viljelijät ovat aikeesta tietoisia.
Muun muassa siemenviljan suojeleminen jäi puolitiehen. Tavallinen vilja voi ministerien mukaan sisältää gmo-peräisiä aineksia, kunhan niiden osuus ei ylitä tiettyä, komission asettamaa rajaa.
”Siemenviljan gm-tartunnan hyväksymällä ministerineuvosto asettaa koko maatalouden tulevaisuuden vaakalaudalle”, Apoteker sanoo.
Geenimuunnelluista tuotteista keskusteltiin viime viikolla myös europarlamentin ympäristövaliokunnassa, joka äänesti tiistaina geenimuunnellulla rehulla ruokittujen eläintuotteiden merkitsemisen puolesta.
ruoka  geenimuuntelu 
Tweet