Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

© EU 2015 - EP

Euroopan parlamentti
Vastustusta sisällä. TTIP-vastaisuus yhdistää muuten keskenään vastakkaisia poliittisia ryhmittymiä. Kuvassa TTIP:tä vastustavin kyltein koristellut EU-vastaisen brittiläisen Ukip-puolueen paikat eilisessä täysistuntokeskustelussa.  © EU 2015 - EP

Vastustusta sisällä. TTIP-vastaisuus yhdistää muuten keskenään vastakkaisia poliittisia ryhmittymiä. Kuvassa TTIP:tä vastustavin kyltein koristellut EU-vastaisen brittiläisen Ukip-puolueen paikat eilisessä täysistuntokeskustelussa. 

Analyysi

Vaarana epämääräinen kompromissi - europarlamentti äänestää tänään vihdoin TTIP:stä

8.7.2015 11.58

Kati Pietarinen

Europarlamentti äänestää tänään iltapäivällä Yhdysvaltain ja EU:n välille neuvoteltavasta vapaakauppasopimuksesta, TTIP:stä. Parlamentti hyväksynee kiistellystä investointisuojasta epämääräisen kompromissiesityksen, joka miellyttää niin oikeiston EPP:tä kuin demariryhmä S&D:täkin. 

Äänestyksen kohteena on kansainvälisen kaupan valiokunnan demaripuheenjohtaja Bernd Langen kokoama mietintö. Se ei sido komissiota, mutta on tärkeä poliittinen viesti sopimuksesta neuvottelevalle EU-komissiolle parlamentin tahdosta. Europarlamenin pitää hyväksyä tai hylätä aikanaan valmis TTIP-sopimus.

Äänestyksen piti olla kuukausi sitten, mutta parlamentin demaripuhemies Martin Schultz perui sen silloin viime hetkellä. Kuukausi sitten äänestyksen aattona näytti siltä, että TTIP-mietintö saattaisi kaatua kiistaan siitä, millainen kanta siinä otetaan valtioiden ja investoijien väliseen riidanratkaisumenettelyyn, ISDS:ään.

Investointisuojan myötä yritykset voivat vaatia korvauksia, jos kohdemaa muuttaa lainsäädäntöään investoijien kannalta epäedulliseen suuntaan. Riidat ratkaisee yksityinen välimiespaneeli, joka voi määrätä valtion maksamaan investoijalle korvauksia.


Nyt
demareiden s&d-ryhmä sekä oikeistoliberaali EPP-ryhmä ovat löytäneet kompromissin ISDS:stä. Monet demariryhmän mepit ovat esittäneet kriittisiä kantoja ISDS:stä, mutta nyt esitettävä kompromissiteksti on epämääräinen.

Martin Schultzin ajaman uuden kirjauksen mukaan ISDS-järjestelmä on "korvattava uudella järjestelmällä investoijien ja valtioiden riitojen ratkaisemiseksi (...) jossa mahdollisia tapauksia käsittelevät (...) julkisesti nimetyt, itsenäiset ammattituomarit (...) ja johon sisältyy valitusmekanismi."

Yksityiset intressit eivät saa heikentää julkisen vallan poliittisia päämääriä, tekstissä todetaan.

Eurooppalaisten liikenne- ja ympäristöjärjestöjen kattojärjestöä edustava Cécile Toubeau kommentoi EurActiv-nettilehden kriittisessä kirjoituksessaan maanantaina, että uusi, todennäköisesti läpimenevä ISDS-kirjaus on sirkustemppu: kielellistä voimistelua, jonka päämääränä on kasvojen säilyttäminen.

Siinä luvataan Toubeaun mielestä mahdottomia: jos uusi järjestelmä ei saa horjuttaa julkisen vallan päämääriä, kuten kirjauksessa luvataan, koko järjestelmä on hänen tulkintansa mukaan turha. Tekstissä myös sanotaan, että kyse ei ole ISDS-järjestelmästä, mutta siinä halutaan kehittää uusi järjestelmä valtioiden ja investoinien riitojen ratkaisuun.

"Koska tämä on Bryssel, he saattavat jopa kehittää uuden lyhenteen, mutta teksti paljastaa ettei tämän järjestelmän luonne ole muuttunut", Toubeau kirjoittaa.

"Sekä EPP että S&D tulevat väittämään tätä voitoksi hyvin erilaisista syistä", Toubeau ennustaa.

"Sosialistit tulevat väittämään, että teksti on selkeä Ei ISDS:lle, kun taas keskustaoikeisto tulee vahvistamaan, että teksti tukee EU-komission uudistusesitystä. Tekstin pohjalta sanoisin, että EPP on oikeassa."

EU-komissio julkaisi toukokuussa esityksen siitä, miten ISDS-järjestelmää voisi uudistaa. Vihreät mepit Yannick Jadot ja Ska Keller kuvasivat uudistusta silloin kosmeettiseksi pr-tempuksi.


Schultzin
ISDS-kompromissikirjauksesta äänestetään tänään erikseen, ja se todennäköisesti hyväksytään parlamentin isojen ryhmien eli EPP:n, S&D:n sekä liberaalien ALDE:n äänillä. ISDS-äänestys on avoin, eli europarlamentin sivuilta näkee todennäköisesti huomenna, millaisen kannan kukin meppi aiheeseen otti.

Myös europarlamentin vihreät esittävät iltapäivän äänestyksessä esityksen raportin ISDS-kirjaukseksi. Siinä vastustetaan "ISDS:n ottamista mukaan TTIP:hen, koska muita tapoja vahvistaa investointien suojelua on olemassa, kuten kansalliset oikeussuojakeinot". Keskipitkällä aikavälillä julkinen tuomioistuin voisi olla hyvä tapa ratkaista investointiriitoja, kirjauksessa todetaan. 

Äänestysteknisten syiden vuoksi on todennäköistä, että vihreiden esityksestä ei lopulta edes äänestetä: se kaatuu automaattisesti, jos Schultzin esityksestä äänestetään ensin, ja se hyväksytään. 

Eilen täysistuntokeskustelussa europarlamentin vihreän ryhmän ranskalaismeppi Yannick Jadot piti vihaisen puheen TTIP:stä. Sen pohjalta voi ennakoida, että vihreät mepit äänestänevät tänään lopulta koko TTIP-mietintöä vastaan.




Viite