Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Vihreät
Kansan parissa. Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto pitää ihmisten kohtaamista tärkeänä, olipa kyse sitten tavallista kansalaisista tai muiden puolueiden edustajista.
17.6.2017 19.35
Kansanedustaja Touko Aalto nousi puheenjohtajakisan kärkitaistoon viimeistään huhtikuun kuntavaalien ratkettua, kun vihreät nousi hän johdollaan Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi.
Nyt edessä on Ville Niinistön työn jatkaminen. Vihreiden kannatus on noussut viimevuosina ennätyksellisen korkeaksi ja uuden puheenjohtajan suurimpana haasteena on pidetty nosteen säilyttämistä seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.
Vihreän Langan ehdokasesittelyissä Aalto asetti tavoitteeksi 25 kansanedustajaa vuoden 2019 vaaleissa. Miten tämä saavutettaan?
Aalto pohti Jyväskylän ihmeen onnistumista vaalien jälkeen Facebookissa:
”Mitä tästä voi oppia? Enemmän tunnetta, vähemmän laskelmointia. Enemmän joukkuepeliä, vähemmän omien äänien maksimointia. Enemmän ihmisten kohtaamista, vähemmän rahalla ostettua näkyvyyttä. Selkeä yhtenäinen viesti ja hyvä ehdokasasettelu, taustalla pitkäjänteinen työ”, Aalto kirjoitti.
”Politiikka näyttäytyy liian usein laskelmoidulta pelaamiselta. Se karkottaa ihmisiä. Tulosta syntyy, kun tekee vilpittömästi töitä omien arvojensa puolesta ja laittaa itsensä likoon koko joukkueen puolesta. Kun miettii vähemmän gallupeja ja henkilökohtaista tulosta ja tekee enemmän yhteistä työtä.”
Vihreän Langan puheenjohtajakoneessa Aalto erottautui ehdokasjoukosta muun muassa haluamalla profiloida vihreitä enemmän ympäristöpuolueena. Hänen mukaansa juuri ympäristökysymyksissä vihreiden linjat ovat hyvin harkittuja ja perusteltuja.
”Nyt ne pitää tuoda voimakkaammin osaksi yleispolitiikkaa ja sen muita sektoreita, kuten elinkeino-, talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Se, että vihreiden tulee olla koko Suomen yleispuolue ei tarkoita ympäristöarvoista tinkimistä.”
Hän oli myös muuta ehdokasjoukkoa varovaisempi apteekki- ja taksitoiminnan vapauttamisen suhteen. Bioenergian käyttöön Aalto suhtautui kriittisemmin kuin kukaan muu.
”Suomen tulee tuottaa kaikesta energiasta mahdollisimman suuri osa aidosti uusiutuvilla energiamuodoilla: tuulella, geotermisellä energialla ja auringolla. Biomassaa kannattaa käyttää vain sen verran kuin se on kestävästi mahdollista, esimerkiksi puuteollisuuden sivuvirroista, ja turpeen poltosta tulee luopua kokonaan.”
Jyväskylässä valtio-oppia opiskelleen Aallon suunnitelmissa oli tutkijan tai diplomaatin ura. Gradua tehdessään hän kuitenkin tajusi, ettei kykenisi hyppimään kulloisenkin ulkoministerin pillin mukaan. Hän tutustui bileissä opiskelijapoliitikkoihin, joiden arvot pystyi allekirjoittamaan. Matka eteni yliopistopolitiikasta
kaupunginvaltuustoon ja Keski-Suomen ensimmäiseksi vihreäksi kansanedustajaksi.
Touko Aallon ehkä tunnetuin tukija puheenjohtajakampanjan aikana oli pitkään puolueessa vaikuttanut Osmo Soininvaara.
”Hänellä on hyvää ja koko ajan kehittyvää talouspoliittista ajattelua. Hän pystyy hyvin laajasti ottamaan kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin alkaen sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksesta. Ja kuten sanottua, talouspolitiikalla on Suomessa hyvin keskeinen sija politiikassa”, Soininvaara sanoi Uudelle Suomelle.
Soininvaara on tukenut Aaltoa aiemminkin. Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla hän kirjoitti, että äänestäisi Aaltoa, jos voisi äänestää missä vaalipiirissä tahansa.
”Hän on uskomattoman tarmokas ja hyvä verkostoitumaan. Touko on kuin kala vedessä niin herrojen kuin duunarien keskuudessa. Eduskunnassa hän on solminut suhteet virkamiehiin, eri puolueiden avustajiin ja kansanedustajiin puoluekantaan katsomatta. Kadehdittava ominaisuus.”
Vuosien varrella Aalto on herättänyt huomiota muun muassa yhteisillä salitreeneillä perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen kanssa.
”Ajattelen niin, että jos Suomesta löytyy joku, jonka kanssa en voi mennä juttelemaan, juuri sen tyypin kanssa mun pitää mennä juttelemaan. Pitää erottaa asioiden hyväksyminen ja asioiden ymmärtäminen. Eihän poliisikaan hyväksy rikollisten tekemiä asioita, kun yrittää ymmärtää niitä, jotta voi pistää niille pisteen”, Aalto sanoi Vihreälle Langalle syksyllä 2015.
Aalto tunnetaan myös olutharrastajana, mutta vuosien varrella hän on alkanut korostamaan alkoholipolitiikan vapauttamisen sijaan vastuuta.
”Jos mietin asiaa vain omalta kannaltani, kaikki alkoholipolitiikan vapauttaminen on tervetullutta. Elän etuoikeutetussa kuplassa, johon alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät näy voimallisesti. Mutta kansanedustajana en voi ajatella lainsäädäntöä vain itseni ja kavereideni kannalta”, Aalto kirjoitti tammikuussa Facebookissa.
Seuraava tiukka haaste odottaa Aaltoa jo heinäkuussa, jolloin hänen on määrä pyöräillä Team Rynkebyn kanssa Pariisiin. Tempauksella kerätään rahaa syöpäsairaiden lasten hyväksi.
Täällä Touko Aalto vieraana Puhekupla-podcastissa.
Touko Aalto  Puhekupla 
Tweet