Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä
Analyysi

Langan puolueanalyysi: Miten kokoomus erottuu sinisestä tulevaisuudesta?

15.8.2017 22.34

Riikka Suominen

Kokoomuksen ideologinen tavoite on viimeiset parikymmentä vuotta ollut hallituskelpoisuus. Puolue ei käy haukkaamassa happea tai kannatuksen kasvua oppositiossa, vaan pyrkii aina hallitukseen. 

Esimerkiksi keskusta ottaa enemmän riskejä ja pyrkii pääministeripuolueeksi. Kokoomuksen poliittinen linja on jatkuvan hallitushalun vuoksi varovainen, ei liian peruskonservatiivinen tai liian liberaali.

Kokoomuksessa vallasta vääntää perinteinen konservatiiviporukka ja vapaamieliset voimat. Nykyisessä eduskuntaryhmässä on pieni arvokonservatiivien ryhmä ja iso joukko oikeistoliberaaleja. Ville Itälän ja Jyrki Kataisenkin aikana vaikutusvaltaa saanut sosiaalireformistien joukko taas on käynyt pieneksi.

Kokoomuslaiset kutsuvat jakautumistaan pluralistiseksi arvopohjaksi

Jyrki Kataisen kausi oli puolueelle menestyksekäs, sillä Katainen onnistui miellyttämään sekä puolueen konservatiivista että liberaalia siipeä. Kypäräpappi-porukka yhdisti Kataiseen perinteisiä arvoja, liberaalit taas näkivät puoluejohtajan, joka äänesti muun muassa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpokin on jakolinjan keskellä. Se vahvistaa hänen asemaansa, samoin kuin kelvollisesti menneet kuntavaalit ja hyvät gallupluvut. Sote on Orpon näytön paikka.

Orpon seuraajanimiksi mainitaan nuoret miesministerit. Kai Mykkänen edustaa liberaalia porukkaa ja Antti Häkkänen arvokonservatiiveja.

Orpo on vienyt puoluetta lievästi vasemmalle. Orpolla on ympäristönäkökulmaa, mikä näkyy siinä, että ilmastoasioissa profiloitunut Mykkänen nostettiin ministeriksi. 

Kokoomuksessa kättä vääntävät jatkossakin arvokonservatiivit ja oikeistoliberaalit, sosiaalireformistiseen suuntaan puolue tuskin liikkuu. 

Perussuomalaisista irronnut Sininen tulevaisuus haastaa kokoomuksen. Koti, uskonto ja isänmaa -äänestäjiä voi puhutella Simon Elon, Kaj Turusen ja Sampo Terhon talouspolitiikka. Jos Sininen tulevaisuus onnistuu nappaamaan prosentinkin porvarikannatuksesta, voi pääministerin salkku mennä kokoomukselta sivu suun.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että kokoomuksen pitää taistella äänestäjistä kahdella rintamalla, koska sen vasemmalla puolella hätyyttelevät Touko Aallon vihreät. Sen kanssa kokoomus kisaa kaupungeista ja ennen kaikkea naisten äänistä.

Jättääkö kokoomus kovimman arvokonservatismin suosiolla Siniselle tulevaisuudelle ja asemoituu macronlaisena liberaalina keskustaoikeistolaisena puolueena, vai lähteekö Orpo taistelemaan oikealla olevista?

 

Vihreä Lanka hahmotteli suurimpien suomalaispuolueiden tulevaisuutta. Arviot pohjautuvat tutkimuksiin, poliitikkojen, tutkijoiden, taustavaikuttajien ja toimittajien haastatteluihin. Johtopäätökset ovat toimituksen. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2017 Vihreän Langan numerossa 4/2017.

puoluekenttä  kokoomus  sininen tulevaisuus  porvaripuolueet  oikeisto 




Viite