Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
15.8.2017 22.43
Kuka olisi arvannut viime vuosikymmenellä, että suurista puolueista luu jää juuri demarien käteen?
Vielä 2000-luvun alussa demarit oli maan suurin puolue. 1970-luvun lopulta 2000-luvun alkupuolelle Suomessa oli kahdeksan hallitusta, joista vain kahdessa ei ollut demaripääministeriä ja joista vain yhden ajaksi demarit jäivät oppositioon.
Sen jälkeen kannatusliuku on ollut tasaista. Sdp sai edellisen vaalivoittonsa yli kymmenen vuotta sitten. Kolmet edelliset eduskuntavaalit demarit on joka kerran kutistunut 2–3 prosenttiyksikköä.
Sdp:n säilyminen suurena puolueena vaatii kannatusluisun katkaisun ja uuden nousun. Kuntavaalituloksen ja mielipidetiedustelujen perusteella oppositioasema ei ole tässä auttanut.
Demareissa on kaksi leiriä. Uudistajien mielestä tilanne on hälyttävä. He haaveilevat ylimääräisestä puoluekokouksesta, jossa puheenjohtaja Antti Rinne vaihtuisi ja siteet ay-liikkeeseen saataisiin poikki. Rinteen uskottujen mielestä kaikki on hyvin. Jako näkyy myös eduskuntaryhmän sisällä.
Kevään kuntavaaleissa demareilla meni nihkeästi, mutta maaseudulla ja keskisuurissa kaupungeissa puolue eteni. Puolueen uudistajasiipeä huolettaa, että kannatuksen kasvua lähdetään hakemaan ay-siiven johdolla ja taantuvilta paikkakunnilta. Kun kaupungistuminen on megatrendi, demareille on vaarallista, jos vihreiden ja kokoomuksen annetaan jakaa isot kaupungit.
Sdp:n ongelma on siinä, että samalla kun politiikassa on korostunut liberaalit–konservatiivit-jako, oikeistolainen talouspoliittinen näkemys on juurtunut vallitsevaksi. Eikä demarit ole itsekään sen pauloihin joutumiselta välttynyt.
Demarit on jäsenistöltään iäkäs, mutta niin ovat muutkin suuret puolueet. Nyky-yhteiskuntaan sopeutumisessa sillä on muita enemmän tekemistä. Toivoa antaa, että iso osa suomalaisista toivoo demareille hyvää, vaikkei puoluetta äänestäkään. Tuoreessa puolueiden houkuttelevuusmittauksessa demarit oli toiseksi huokuttelevin puolue, vain vihreät kiri edelle.
Sukupolvenvaihdoksen onnistuminen on demareiden elinehto. Sitä helpottavat valovoimaiset nuoret poliitikot, kuten apulaispormestari Nasima Razmyar, Tampereen ääniharava Sanna Marin, tuore puoluesihteeri Anton Rönnholm ja demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Hallitukseen pääsyyn vaaditaan reilua kannatuksen kasvua. Kokoomus ja keskusta ovat löytäneet toisensa. Ne tarvitsevat vain kohtuullisen tuloksen, jotta saavat pystyyn hallituksen rkp:n, kd:n ja mahdollisesti vihreiden tai sinisen tulevaisuuden kanssa.
Demarit kaipaisivat käytännössä suurimman puolueen paikkaa, jotta hallitustaipale näyttäisi todennäköiseltä. Luontevin apupuolue on edelleen vasemmistoliitto, mutta se taas ei sovi yhteen ainakaan kokoomuksen kanssa.
Vihreä Lanka hahmotteli suurimpien suomalaispuolueiden tulevaisuutta. Arviot pohjautuvat tutkimuksiin, poliitikkojen, tutkijoiden, taustavaikuttajien ja toimittajien haastatteluihin. Johtopäätökset ovat toimituksen. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2017 Vihreän Langan numerossa 4/2017.
demarit  puoluekenttä  vasemmisto  puoluekannatus 
Tweet