Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iiro Törmä

iiro Törmä
Analyysi

Langan puolueanalyysi: Löytyykö vasemmiston kasvu?

15.8.2017 23.11

Lasse Leipola

Vuonna 1990 Suomen Kansan Demokraattinen Liitto ja Suomen Kommunistinen Puolue yhdistyivät. Uutta vasemmistopuoluetta kannatti sen ensimmäisellä vuosikymmenellä 10–12 prosenttia äänestäjistä, mutta sitten alkoi luisu. Alkoi näyttää siltä, ettei laitavasemmistolle ole 2000-luvulla tarvetta.

Li Anderssonin piti pelastaa vasemmistoliitto tuomalla sille nuoria kannattajia. Tämä potentiaali näkyi 2014 eurovaaleissa ja 2015 eduskuntavaaleissa, joissa Andersson keräsi huimat henkilökohtaiset äänimäärät. Brysseliin se ei aivan riittänyt, mutta Arkadianmäelle Andersson meni heittämällä. 

Puolueen kannatuksessa pahin syöksy oli saatu pysäytettyä jo Paavo Arhinmäen kaudella, mutta puolueen kannatus jäi sitkeästi 7–8 prosenttiin. Kevään kuntavaaleissa Andersson sai suuren sulan hattuunsa kääntämällä puolueensa kurssin ylöspäin.

Arhinmäen ja Anderssonin kausien aikana harmaantunut työväenliike on vähitellen alkanut korvautua trendikkäällä punavihreydellä. Samalla naisten ja nuorten asema puolueessa on vahvistunut. 

Toisaalta Ylen kesäkuun alussa julkaiseman gallupin perusteella puolueen suosion kasvua selittää myös työttömien siirtyminen perussuomalaisten leiristä vasemmiston kannattajaksi. Mielipidemittauksen mukaan vasemmisto on 25 prosentin osuudella suosituin puolue työttömien keskuudessa.

Vasemmistossa haaveillaan, että Andersson pystyy kokoamaan puolueensa taakse samaa vasemmistolaista liikevoimaa kuin Bernie Sanders Yhdysvalloissa ja Jeremy Corbyn Britanniassa – tosin kummankaan noste ei lopulta riittänyt maaliin asti.

Eduskunnan oppositiossa vasemmisto on demarien tapaan jäänyt vihreiden varjoon. Vihreiden puheenjohtajanvaihdos synnyttämä epävarmuuden hetki olisi voinut olla vasemmistolle tilaisuus haastaa opposition marssijärjestys.

Hallitustaipaleen esteenä tai ainakin hidasteena voi olla se, että vasemmiston talouspoliittinen näkemys ei sovi yhteen porvaripuolueiden kanssa.

Vihreä Lanka hahmotteli suurimpien suomalaispuolueiden tulevaisuutta. Arviot pohjautuvat tutkimuksiin, poliitikkojen, tutkijoiden, taustavaikuttajien ja toimittajien haastatteluihin. Johtopäätökset ovat toimituksen. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2017 Vihreän Langan numerossa 4/2017.




Viite