Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.
6.7.2016 10.02
74-vuotias Tarasti on tehnyt pitkän ura virkamiehenä eri ministeriöissä ja korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvoksena. 2000-luvulla hänestä tuli valtakunnan virallinen selvittäjä, joka ratkoi muun muassa Lahden MM-kisojen doping-tapausta, vaalirahoitusta, tuulivoiman ongelmia sekä erilaisia hallinnollisia uudistuksia. Tarasti on ollut jo pitkään erittäin luotettu ja puolueettomuutensa vuoksi arvostettu asioiden selvittäjä, jota kuunnellaan tarkasti.
”Hän on erittäin jämäkkä, suoraviivainen ja hyvin hauska ihminen – loistohenkilö”, kuvailee pitkiä päiviä eräässä työryhmässä Tarastin kanssa tehnyt henkilö.
Tarasti korostaa olevansa selvittäjä ja jättävänsä päätökset poliitikoille. Tarasti voi kuitenkin arvovallaan vaikuttaa asioihin, joita hänet kutsutaan selvittämään.
”Skarppi ja suoraselkäinen tyyppi, joka ei pelkää olla omaa mieltään. Harvinainen virkamiehen, juristin ja laaja-alaisen yhteiskunnallisen ymmärryksen yhdistelmä”, sanoo Tarastin kanssa työskennellyt poliitikko.
Tarastia kuvaillaan äärimmäisen pedantiksi työnarkomaaniksi. Hän perehtyy asioihin tarkasti, tekee kotiläksynsä perusteellisesti ja odottaa samaa muilta.
”Hänellä oli sellainen sääntö, että kokouksen kesto on aina 45 minuuttia ja kaikki asiat on hoidettava sen aikana. Hän ei salli vatvomista, vaan odottaa kaikilta valmisteltuja kantoja ja esityksiä”, Tarastin kanssa useassa työryhmässä istunut virkamies sanoo.
Saman virkamiehen mukaan Tarasti ei hermostu tiukassakaan paikassa vaan pitää keskustelut asiallisesti ja ammattimaisesti näpeissään.
Tarasti tunnetaan kovana urheilumiehenä, jolla on kaapissaan kultamitali vuoden 1965 viestijuoksun SM-kisoista. Lempinimellä Tikka Tuulispää tunnettu Tarasti on juossut sata metriä aikaan 10,8 sekuntia.
Urheilijauransa jälkeen Tarasti jatkoi valmentajana. Valmennettavien mieleen ovat jääneet retket taidenäyttelyihin ja oopperaesityksiin, joiden intohimoinen ystävä Tarasti on.
Tarasti on toiminut useissa urheiluun liittyvissä luottamustehtävissä muun muassa kansainvälisessä yleisurheiluliitossa ja olympiakomiteassa. Lähes puoli vuosisataa kestänyt ura yhteiskunnallisena toimijana on kasvattanut mittavat verkostot myös urheilupiirien ulkopuolelle.
Isä sosiaaliministeriön kansliapäällikkö Aarne Tarasti, äiti voimistelunopettaja Marianna Tarasti os. Saijonmaa. Veli musiikkitieteen professori Eero Tarasti. Naimisissa eduskunnan kansainvälisten asiain neuvoksen Gunilla Carlanderin kanssa.
Tarastin ensimmäinen suuri selvitystehtävä syntyi 1980-luvun lopun suuresta kulttuuriskandaalista. Jumalan teatteri -ryhmä järjesti Oulun teatteripäivillä 1987 kokeellisen esityksen, jonka aikana ryhmän jäsenet ajoivat yleisön ulos tyhjentämällä jauhesammuttimia ja heittämällä ulostetta ihmisten päälle.
Opetusministeriö nimesi seuraavana vuonna tapauksen selvitysryhmän johtoon ympäristöministeriön kansliapäällikön Tarastin. Tarasti kertoi Kauppalehden haastattelussa itse yllättyneensä nimityksestä. Selvittelijäksi pääseminen johtui ilmeisesti vanhoista siteistä opetusministeriöön, jossa Tarasti oli työskennellyt 1970-luvulla.
Tarastin selvityksen keskeinen johtopäätös oli, ettei Jumalan teatteri -ryhmälle pidä antaa enää enempää huomiota.
Useassa ministeriössä virkamiehenä 1970–1990-luvuilla toiminut Tarasti valittiin 1994 korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvokseksi eli jäseneksi. Vuonna 2007 hän jäi eläkkeelle, mutta kertoi jo seuraavana vuonna Talouselämä-lehdelle, ettei ehdi olla eläkkeellä vaan kaipaa toimintaa.
Tarastin näyttävin ja merkittävin selvitystehtävä sai alkunsa toukokuussa 2008. Keskustan Timo Kalli kertoi Ylen tv-haastattelussa, ettei ole nimennyt tukijoitaan vaalirahailmoituksessa, koska siitä ei seuraa rangaistusta.
Tarasti, joka jo 1970-luvulla oli mukana monessa puoluerahoitusta ja vaalilainsäädäntöä pohtineessa työryhmässä, nimitettiin selvittämään vaalirahoitusta. Selvitystyön myötä syntyi paitsi ilmoitusvelvollisuutta kiristänyt lakiuudistus myös Tarastin kirja aiheesta. Selvitystyö poiki Tarastille ministerin arvonimen sekä lempinimen ”herra vaalirahoitus”.
Tarastin jo usean vuosikymmenen ajan tuntenut henkilö sanoo, että kyseessä on positiivinen ihminen, joka innostuneesti ja innostavasti tarttuu erilaisiin tehtäviin.
”Oikeaoppisen juristin perikuva, eli tutustuu tasapuolisesti faktoihin ja vetää niistä pragmaattisesti ja asiapohjalta synteesin ilman tunteilua. Yksityiselämässä hän voi esittää jyrkkiäkin mielipiteitä, mutta tämä tunteellinen puoli pysyy töissä piilossa.”
Vuonna 2011 Tarasti paljasti Helsingin Sanomille ympäristöministeriössä vietettyjen vuosien muuttaneen hänen maailmankatsomustaan. Erityisesti hän sanoi olevansa harmissaan siitä, että kaikista suurin ympäristöongelma, väestönkasvu, on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon.
Pääomatulon osuus vuosituloista 2 132 euroa.
Tweet