Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.3.2016 13.45
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri ja kansliapäällikkö on Suomen vaikutusvaltaisin virkamies.
Rahaministeriön valta on kasvanut. Julkisen talouden suunnitelman avulla se linjaa talouspolitiikkaa jopa eduskuntavaalien yli. Maaliskuun kehysriihessä hallitus päättää seuraavien viiden vuoden talouslinjoista virkamiesten valmistelun pohjalta.
Asiantuntija, joka seuraa uusinta tutkimusta ja jolla on eniten tietoa ja huolellisimmin perustellut argumentit. Tekee työnsä täsmällisesti ja huolella. Ei vetoa kaveruuteen tai loista retoriikalla.
Suomen hallitukset ovat heikkoja, koska niillä ei ole selvää, yhteistä linjaa. Hetemäki ja muut virkamiehet täyttävät poliittisen linjan tyhjiötä. Toisaalta Hetemäki on lojaali hallituksille. Kukaan ei kuvaile häntä omaa agendaansa ajavaksi peluriksi.
Huono delegoimaan eikä siksi ole parhaimmillaan organisaation johtajana. Tekee koko ajan töitä ja vastaa sähköposteihin keskellä yötä. Hänen jaksamisestaan ollaan huolissaan.
Merkittävän kokoomusvaikuttajan Päiviö Hetemäen poika. Kävi koulua Munkkiniemessä Helsingissä, opiskeli University of Hullissa ja London School of Economicsissa ja väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta.
Hetemäki on tehnyt koko työuransa valtiovarainministeriössä. Hän ei ole kokoomuksen nimitys, vaan on edennyt ministeriön sisällä hitaan alun jälkeen kovan työn ja lahjakkuuden avulla. Oli pitkään ministeriön vakituisena edustajana EU:n talous- ja rahoituskomiteassa. Vastasi eurokriisin hoidosta Suomessa ja oli muun muassa sorvaamassa Kreikka-vakuuksia.
Valittiin 2013 Raimo Sailaksen seuraajaksi valtiosihteeriksi seitsenvuotiskaudeksi. Siinä vaiheessa Hetemäellä ei ollut enää varteenotettavia haastajia.
Sixten Korkman! Hetemäki tuli valtiovarainministeriöön tutkijaksi 1983 ja jumittui nuoremman tutkijan asemaan, kunnes Korkman tuli kansantalousosaston johtajaksi 1989. Korkman huomasi heti Hetemäen, joka oli analyyttinen, laajasti lukenut ja ymmärsi käytännön talouspolitiikkaa. Korkman ihmetteli, miksi aiemmat esimiehet eivät olleet huomanneet, millainen kultakimpale Hetemäki on.
Korkman nosti Hetemäen muiden ohi apulaisosastopäälliköksi ja Hetemäestä tuli hänen oikea kätensä. He ovat edelleen ystäviä.
Laski vuoden 2013 yhteisöveronalennuksen dynaamiset vaikutukset yläkanttiin. Maaliskuun kehysriihi oli jumissa, kun sdp ei halunnut alentaa yhteisöveroa yhtä paljon kuin kokoomus. Toivelaskelma johtui mahdollisesti kiireestä ja siitä, että Hetemäki arvioi laskelman auttavan puolueita löytämään sovun. Hallitus laski yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä ja arvioi, että puolet menetetyistä verotuloista saadaan takaisin dynaamisilla vaikutuksilla, eli koska veroale kannustaa yrityksiä.
Jo samana kesänä valtiovarainministeriö hilasi yhteisöveron odotettuja dynaamisia vaikutuksia selvästi pienemmiksi.
Oikealla. Hetemäkeä kuvataan joko sivistysporvariksi, joustavaksi keynesiläiseksi tai hyvin oikeistolaiseksi ajattelijaksi, joka keskittyy liikaa amerikkalaiseen tutkimukseen. Uusliberaali hän ei kuitenkaan ole.
Suoraan työhön liittyvät verkostot ovat hyvät ja yhteydet esimerkiksi Saksaan kunnossa. Muuten Hetemäki ei ole mikään verkostoituja. Harva tietää hänen yksityiselämästään tai mielenkiinnon kohteistaan. Häntä kuvataan jopa robottimaiseksi.
Naimisissa, kolme 1990-luvulla syntynyttä lasta. Metsäprofessori Lauri Hetemäki on Hetemäen veli.
Sitran hallituksen puheenjohtajuus on Raimo Sailakselta periytynyt pesti, ei mikään kutsumus.
Hetemäki lenkkeilee ja pelaa squashia ja sulkapalloa, jos ehtii.
”Martti lyö kovaa ja liikkuminen kentällä on erittäin nopeata”, sanoi vastustaja Squash-lehden haastattelussa 2013.
173 266 euroa. Hetemäellä ei ollut lainkaan pääomatuloja, vaan koko summa on ansiotuloa.
Tweet