Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Johtaja karisti menneisyytensä – läpivalaisussa Suvi-Anne Siimes

Läpivalaistu Suvi-Anne Siimes
LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

LÄPIVALAISU on juttusarja, jossa selvitetään, keitä päättäjät todella ovat.

24.5.2016 14.57

Annakaisa Suni

Suvi-Anne Siimes ajaa veroparatiiseihin sijoittavien eläkeyhtiöiden asiaa.

Miksi hänellä on valtaa?

Suvi-Anne Siimes on Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja. Etujärjestö ajaa kaikkien suomalaisten työeläkevakuuttajien asiaa.

Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat sijoittaneet ainakin 37 miljardia euroa veroparatiisien kautta, kertoi kansalaisjärjestö Finnwatch 2014. Se oli yli viidesosa niiden 172,5 miljardin euron sijoituksista. Työeläkeyhtiöt vaikuttavat investoinneillaan myös muun muassa siihen, millaista liiketoimintaa Suomessa kehitetään.

Siimes valittiin liberaalin ajatuspaja Liberan hallitukseen huhtikuussa 2016. Hallitusta johtaa Elina Lepomäki (kok) ja varapuheenjohtaja on Björn Wahlroos. Siimes on myös Postin hallituksen jäsen. Hän oli maaliskuuhun saakka Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja.

Miten hän käyttää valtaa?

Kunnianhimoinen ammattijohtaja, joka ajaa kulloisenkin työnantajansa asiaa. Siimestä kuvaillaan vastuuntuntoiseksi, asioihin perehtyväksi, vaativaksi ja reiluksi.

Telassa Siimes käynnisti heti uudistuksen ja lopetti maakunnissa kiertävän eläketiedotuksen, josta maksettiin työntekijöille isoja kilometrikorvauksia. Useampi ikääntynyt työntekijä sai lähtöpassit. Yhdessä tapauksessa Tela tuomittiin korvauksiin laittomasta irtisanomisesta.

Siimes voisi halutessaan yrittää muuttaa eläkealaa esimerkiksi veroparatiisien suhteen, mutta ei saisi sillä omistajien suosiota.

Hän sopii luultavasti paremmin yritysmaailmaan kuin politiikkaan. Entisten puoluetovereiden mukaan hän ei ollut joukkuepelaaja, vaan oli liian kaukana muun puolueen edellä.

Verkostot, harrastukset ja perhe

Siimes on hyvin verkostoitunut elinkeinoelämään ja politiikkaan. Hän on itsenäinen johtaja, joka ei ole muiden varassa. Siimeksellä on kolme aikuista lasta. Hänen puolisonsa on työterveyslääkäri Kari Penkkilä.

Siimes harrastaa juoksemista.

Miten pääsi asemaansa?

Headhunter löysi Siimeksen lääketeollisuuden lobbausjärjestö Lääketeollisuus ry:n johtoon pian sen jälkeen, kun Siimes oli luopunut vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta. Lääketeollisuus halusi toimitusjohtajan, joka tuo yhdistykselle julkisuutta ja tuntee poliittisen päätöksenteon. Lääkefirmat olivat hyvin tyytyväisiä Siimekseen.

Vuonna 2011 headhunter nappasi Siimeksen Telaan. Huomattavasti suuremman alan leipiin siirtyminen oli Siimekselle askel uralla eteenpäin.

”Uskoisin, että hänen tavoitteensa ovat vielä korkeammalla kuin nykyisessä työssä”, sanoo Siimeksen Lääketeollisuuden ajalta tunteva henkilö.

Irtiotto

Siimes nousi tuntemattomasta taloustieteilijästä nopeasti vasemmistoliiton puheenjohtajaksi ja ministeriksi ammattiyhdistyspomojen ja puolue-eliitin tukemana vuonna 1998. Hänen alkoi tehdä hidasta lähtöä puolueesta, kun puolue jäi oppositioon 2003.

2006 Siimes erosi puheenjohtajan paikalta ja ennen vuoden 2007 vaaleja hän julkaisi kirjan Politiikan julkisivu, jossa arvosteli kovin sanoin vasemmistoliittoa.

Siimeksen mukaan lähdön syy oli ulkopolitiikka. Hän ei halunnut olla samassa puolueessa taistolaisten kanssa. Raju lähtö puolueesta puhdisti pöydän uutta uraa varten.

Nykyisessä vasemmistoliitossa Siimeksestä ei puhuta. Lähtö satutti monia, vaikka entiset puoluetoverit puhuvat hänen puheenjohtaja-ajastaan arvostavasti.

”Se oli kuin huono avioero”, entinen puoluetoveri sanoo.

Arvomaailma

”En ole koskaan ollut kommunisti tai minkään sortin sosialisti”, Siimes sanoi jo ollessaan vasemmistoliiton puheenjohtaja. Huhtikuussa 2016 hän sanoi Ylelle olevansa ”liberal left”. Tausta vasemmistoliitossa ei ole näkynyt hänen myöhemmällä urallaan. Siimes ei ole muuttanut arvojaan, vaan hänen arvonsa eivät koskaan ole olleet selvillä. Jo poliitikkoaikana hän oli nimenomaan kunnianhimoinen ja tavoitekeskeinen.

Ministerinä Siimes oli mukana hyväksymässä järjestelyä, jolla Björn Wahlroos sai haltuunsa Sampo–Leonia-pankin ja äkkirikastui. Leonia-kuvion suunnitteli silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Siimes on kertonut harkinneensa loikkaa sdp:hen. Eurovaaleissa 2009 hän kannatti kokoomuksen Risto E.J. Penttilää.

”Liika ihanteellisuus ei ole aina edes hyvästä”, hän kirjoitti Telan blogissa työeläkeyhtiöiden veroparatiisisijoituksiin liittyen 2014.

Siimes on ortodoksi ja on kirjoittanut kirjan nunna Kristodulin kanssa.

Vuositulot 2014: 276 858 €

Siimeksellä ei ollut lainkaan pääomatuloja, vaan koko summa on ansiotuloa. Esimerkiksi Postin hallituspalkkioita Siimes sai 36 000 euroa.




Viite