Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / Global Justice Now (CC-BY)
Kansa kadulla. TTIP-vastainen mielenosoitus Lontoossa viime kesänä.
26.2.2015 14.55
Eurooppalaiset demarit hyväksyvät sittenkin EU:n vapaakauppasopimuksiin sisältyvän kiistanalaisen investointisuojan. Demaripuolueiden kattopuolueen, Euroopan sosialidemokraattisen puolueen PES:n johtajat esittivät lauantaina Madridissa yhteisen kantansa investointisuojamekanismista.
Investointisuoja sisältyy EU:n neuvottelemiin vapaakauppasopimuksiin USA:n ja Kanadan kanssa. Paikalla PES:n kokouksessa olivat muiden muassa Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schultz, Saksan talousministeri Sigmar Gabriel, Ranskan pääministeri Manuel Valls ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Investointisuojamekanismin myötä yritykset voivat vaatia korvauksia, jos kohdemaa muuttaa lainsäädäntöään investoijien kannalta epäedulliseen suuntaan. Korvauksista päätetään yksityisissä välimiestuomioistuimissa. Korvausten pelko voi jäädyttää lainsäädännön, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi sanoi marraskuussa Vihreälle Langalle.
Tuoreen demarilinjauksen mukaan investointisuojamekanismia on muokattava ja kehitettävä esimerkiksi täsmentämällä sopimustekstin käsitteitä niin, että hallitusten mahdollisuudet muuttaa lakeja myös sopimuksen solmimisen jälkeen vahvistetaan. Vielä viime kesänä europarlamentin demariryhmä S&D:n puheenjohtaja Gianni Pitella totesi ryhmän vastustavan investointisuojan ottamista mukaan vapaakauppasopimuksiin, ja myös Saksan demarit lupasivat hylätä sen. Myös voimakkaita investointisuojan vastaisia kantoja aiemmin esittänyt Ranskan ulkomaankauppaministeri Mattias Fekhl on sosialisti.
”Tarvitsemme uuden sukupolven investointisuojaa”, Saksan talousministeri Gabriel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina Berliinissä. Vielä viime syyskuussa Gabriel sanoi olevan ”aivan selvää, että hylkäämme investointisuojasopimukset”. Viestinä oli silloin, että myös jo valmis CETA-sopimus olisi neuvoteltava investointisuojan osalta uudelleen. Gabrielin oma takki kääntyi marraskuun lopulla, kun Saksan demaripuolue oli jo EurActiv-nettilehden mukaan ehtinyt päättää hylkäävänsä investointisuojan.
Vihreän Langan pyynnöstä Madridin demarilinjaukseen tutustuneen Koskenniemen mukaan demareiden paranneltu investointisuojamekanismi ei poistaisi järjestelmän ongelmia.
"Järjestelmää ei kertakaikkiaan tarvita. EU:n ja USA:n tuomioistuimet voivat kyllä hoitaa nämä kanteet, jos niillä on perusteita. On se ihme, ettei ymmärretä, ettei aloitteessa tärkeinta ole itse välimiesratkaisut, vaan välimiesmenettelyn olemassolo. Sen avulla sijoittajan neuvotteluasemaa suhteessa valtion viranomaisiin vahvistetaan olennaisesti. Kun välimiesmenettely OECD:n mukaan maksaa keskimaarin 8-30 miljoonaa dollaria, jo uhkauksella 'see you in court' (nähdään raastuvassa) vaikutetaan olennaisesti kotimaisen lainsäädännön tai hallintopäätöksen valmisteluun", Koskenniemi toteaa.
Hän ihmettelee, miksi tällainen mahdollisuus tulisi tarjota juuri yhdysvaltalaisille sijoittajille, kun sellaista ei ole eurooppalaisilla sijoittajilla, kansalaisista puhumattakaan.
"Jokainen juristi tietää, etteivät tuomioistuimet tai välimiesmenettelyt ole olemassa siksi, että niitä käytettäisiin, vaan siksi, että niiden 'varjossa' kyetään pääsemään riidoista sopimukseen", Koskenniemi sanoo.
Madridissa lauantaina hyväksytty PES:n kanta koskee EU:n ja Kanadan välistä, jo valmiiksi neuvoteltua CETA-sopimusta, jota ei ole vielä ratifioitu. Kannan voi tekstin muotoilujen perusteella tulkita pätevän myös Yhdysvaltojen kanssa parhaillaan neuvoteltavaan TTIP-sopimukseen.
Eurooppalaisten demareiden linjaus on merkittävä, koska vapaakauppasopimuksista äänestettäessä Euroopan parlamentissa demariryhmä S&D:n arvellaan olevan vaa'ankieliasemassa. Myös EU-komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans, jonka on hyväksyttävä investointisuojan ottaminen mukaan sopimukseen, on demari.
Investointisuoja on herättänyt erittäin voimakasta vastustusta, ja sitä koskeva keskustelu on siirretty TTIP-neuvottelujen loppusuoralle, joka on todennäköisesti edessä alkusyksystä. Kauppakomissaari Cecilia Malmström on luvannut esitellä investointisuojasta ja riitojenratkaisumenettelystä uudistetun version kevään aikana.
Euroopan komission into pitää investointisuoja mukana sopimuksessa sekä demarien takinkääntö johtunee siitä, että Yhdysvallat ei jousta asian kanssa. Martti Koskenniemi arvioi Vihreälle Langalle joulukuussa, että investointisuojamekanismi on Yhdysvaltojen ehdoton vaatimus, josta tinkiminen kaataisi TTIP:n.
TTIP  CETA  vapaakauppasopimus  euroopan unioni  investointisuoja 
Tweet