Joulun peltileipä
11.12.2008 15.22
Saara Törmä
Jouluna maistuu leipä – tai pellillinen.
Pellillinen
- 2 dl piimää
- 3 dl vettä
- 3 dl ruisjauhoja
- 25 g hiivaa
- 1/2 dl hunajaa tai siirappia
- 2 tl suolaa
- 1 dl maltaita
- 8 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl voita tai margariinia sulatettuna
Pinnalle
- 1/2 rkl vettä
- 1/2 rkl siirappia
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- Mittaa aatonaattoiltana kulhoon piimä ja vesi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää ruisjauhot.
- Lisää hunaja tai siirappi, suola, maltaat sekä suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi.
- Lisää sula rasva sekä loput vehnäjauhot. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Peitä kulho muovilla tai kannella liinalla ja nosta taikina jääkaappiin yöksi.
- Vuoraa aamulla pelti leivinpaperilla ja kaavi taikina pellille. Kostuta kätesi vedellä ja taputtele taikina litteäksi leiväksi. Peitä leipä liinalla ja anna kohota vielä 2 tuntia.
- Sekoita keskenään vesi ja siirappi ja voitele seoksella leivän pinta. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen ja nosta leipä uuniin. Paista leipää noin 25 minuuttia.