Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
hanna-kaisa hämäläinen
Lepoa mielelle. Antti Saari viihtyy metsätöissä. Etenkin syksy ja alkutalvi ovat hyvää työaikaa, kun helle ei hikoiluta eivätkä hyttyset enää kiusaa. Raivaussahalle riittää käyttöä 80 hehtaarin metsätilalla, jolla on eri-ikäistä puustoa.
12.10.2017 9.17
Antti Saari, 45
Ei minusta tunnu pahalta kaataa puuta tai tehdä avohakkuuta. Kun puu tulee tiettyyn ikään, sen kaataminen on osa luonnonkiertoa. On mukava katsoa uusien taimien kasvua. Metsää pitää uudistaa ja istuttaa. Metsään ei saa rakastua liikaa.
Työskentelen vaatealalla myyntiedustajana. Nelikymppisenä aloin kaivata muutosta elämään. Samaan aikaan anoppini oli myymässä tätä metsätilaa ja innostuin ajatuksesta. Oli myös vaara, että metsätila olisi pirstoutunut useammalle omistajalle. Metsätaloudellisesti on tärkeää, että Suomessa on myös isoja ja yhtenäisiä tiloja.
Nyt vanhin puusto on 60-vuotiasta. Ostaessani tilan kolme vuotta sitten täällä oli paljon kaatokypsää, noin 90-vuotiasta kuusikkoa. Olen tehnyt harvennuksia ja yhden avohakkuun. Tili tehdään päätehakkuilla.
Metsä tuo myös taloudellista varmuutta. Tästä ei tule sellaisia pikavoittoja kuin pörssisijoittamisessa voi tulla, vaan tasaista tuloa, kun malttaa ajatella ylisukupolvisesti. Nytkin teen töitä, joista en itse taloudellisesti hyödy, mutta ehkä kaksi lastani sitten myöhemmin.
Metsä on jo nyt tuottanut, vaikka olen investoinut esimerkiksi mönkijään ja muihin työvälineisiin, uuteen metsäautotiehen ja lannoituksiin. Tien tein, koska monet metsäyhtiöt vaativat pääsyn korjuupuiden lähelle. Tuotot pienenevät merkittävästi, jos puut ovat vaikeasti saavutettavissa.
Metsätyöt tai raivaussaha eivät olleet tuttuja ennen metsän ostamista. Anopin mies on neuvonut ja Metsäkeskuksen kurssit antoivat vahvistusta aloittelevalle metsänomistajalle. Mitä enemmän pystyy itse tekemään, esimerkiksi taimikonhoitoja tai istutuksia, sitä kannattavampaa metsän omistaminen on. Tästä selviää ihan maalaisjärjellä, jos kiinnostusta riittää.
Metsien raivaukset ja muut työt ovat olleet vastapainoa työlle, jossa yleensä kuljen läppärin ja vaatenäytteiden kanssa kaupungista toiseen. Pysyn fyysisesti hyvässä kunnossa. Kertaakaan ei ole tullut olo, että tämä oli virheinvestointi. Olen valmis ostamaan lisää metsää, jos tästä läheltä tulee myyntiin. Olen myös harkinnut metsäalalle kouluttautumista, esimerkiksi metsäneuvojaksi.
Nautin metsässä olemisesta. Keväisin ja syksyisin käyn hoitamassa metsää parin kolmen viikon välein. Tähän saisi käytettyä vaikka kaiken aikansa, esimerkiksi taimikoiden hoitotyöt eivät lopu koskaan. Meillä on täällä mökki, joten perheenikin on usein mukana.
Metsän omistaminen ja sen hoitaminen on isänmaallista. Suomea on rakennettu metsien avulla, ja nyt on avattu biotuotetehdas Äänekoskelle ja suunnitteilla on muitakin tehtaita. Puuta pitäisi saada lisää, jotta uudet tehtaat saadaan kannattaviksi.
Ymmärrän hyvin myös metsiänsä suojelevia. Tarvitsemme monenlaisia omistajia, ja luonnon monimuotoisuus on tärkeää. Tälläkin tilalla on paljon lähteikköjä, jotka ovat suojeltuja. Metsäni ovat myös mukana PEFC-metsäsertifioinnissa.
Antti Saari, 45
metsäteollisuus  metsät  hakkuut 
Tweet