Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.8.2007
Olen kauhulla seurannut viime vuosien poliittista kehitystä Yhdysvalloissa. Enkä tarkoita nyt George W. Bushin järjetöntä ulkopolitiikkaa, vaan sitä mitä ääriuskonnollisten homokammoisten abortinvastustajien vaikutusvalta on saanut aikaan Fox-televisioaseman, Bushin sekä republikaanisen puolueen uskonnollisen siiven avulla.
Tämä fundamentalismi on saanut republikaaneja perinteisesti kannattavat Kaakkois- ja Länsi-Yhdysvaltojen veroliberaalit äänestämään demokraatteja – ja kääntänyt Yhdysvaltojen poliittisen kentän päälaelleen. Ennen vahvat republikaaniset alueet pohjoisessa ovat muuttuneet demokraattisiksi ja etelän demokraattialueet republikaanisiksi, eivätkä moottorina tosiaankaan ole olleet talous- vaan moraalikysymykset.
Liberaalista on tullut haukkumasana. New Yorkista ja koko maan koillisesta kolkasta on tullut paheen, säädyttömyyden ja moraalittomuuden kehto. Jopa republikaanien sisällä maltillisia Kalifornian kuvernööriä Arnold Schwarzeneggeriä ja New Yorkin entistä pormestaria Rudy Giuliania pidetään uskonnollisen siiven puolella uhkana maan moraalille ja tulevaisuudelle.
Mutta vaikka uskonnollinen siipi kuinka toivoo, Yhdysvallat ei ehkä olekaan muuttumassa fundamentalistien hallitsemaksi kristilliseksi valtioksi. Kolme vahvinta presidenttiehdokasta ovat nimittäin liberaaleja. He ovat kotoisin New Yorkista ja kannattavat sekä adoptio- että samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia. Republikaanien Rudy Giuliani sekä demokraattien Hillary Clinton ovat julkistaneet ehdokkuutensa, ja ehdokkuuttaan miettii vakavasti myös äskettäin republikaanit hylännyt New Yorkin pormestari Michael Bloomberg.
Mitä Yhdysvalloissa on sitten tapahtunut, kun newyorkilaisella liberaalilla on pitkästä aikaa (Franklin D. Roosevelt oli edellinen) mahdollisuus tulla valituksi presidentiksi?
Financial Timesin viime viikon artikkeli nosti esiin kaksi asiaa: New Yorkiin kohdistuneet terrori-iskut ovat vähentäneet kaupunkiin kohdistuvia epäluuloja sekä sen, että kuitenkin suurin osa yhdysvaltalaisista vihaa uskonnon roolin korostumista politiikassa.
Olisiko Yhdysvallat siis valmis palaamaan uskonnon erottamiseen poliittisesta päätöksenteosta, unohtamaan fundamentalismin sekä valmis kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja vapautta myös ihmisten yksityiselämässä. En tiedä varmasti, mutta nyt näyttää paremmalta kuin vuosiin.
PS. Toivon, että sama tapahtuisi myös Puolassa, vaikka siellä tilanne näyttääkin vielä Yhdysvaltoja epätoivoisemmalta konservatiivisen, moralistisen uskonnollisuuden ja homofobian kasvaessa politiikassa.