Hiustenhalkojan jouluhalko
11.12.2008 15.01
Saara Törmä
Jos joulu ei ole joulu ilman haasteiden aiheuttamaa verenpaineen nousua, tee jälkiruuaksi jouluhalkoa.
10–15 palaa
Täyte
- 1 dl tomusokeria
- 1 1/2 rkl perunajauhoja
- 2 dl kasvismaitoa tai maitoa
- 2 tl vaniljasokeria
- 125 g margariinia tai voita
- 100 g tummaa suklaata
Kuorrutus
- 175 g margariinia tai voita
- 1 1/2 dl tomusokeria
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 rkl rommia tai konjakkia
- 1 rkl vahvaa kahvia
Pohja
- 1 1/2 dl banaania survottuna
- 1 dl sokeria
- 3/4 dl öljyä
- 1/2 dl kasvismaitoa tai maitoa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl perunajauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
Kostutus
- Valmista ensin täyte. Sekoita kattilassa tomusokeri ja perunajauho. Lisää maito ja vatkaa.
- Nosta kattila liedelle ja kuumenna, koko ajan vatkaten, kunnes seos kuplahtaa ja sakenee. Älä enää keitä, vaan jäähdytä kiisseli ja lisää vaniljasokeri.
- Vatkaa huoneenlämpöinen margariini tai voi kuohkeaksi. Vatkaa jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.
- Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikroaaltouunissa sulatusteholla. Anna suklaan jäähtyä ja lisää se sitten pienissä erissä voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin. Jos seos juoksettuu, saat sen tasaiseksi sauvasekoittajalla.
- Valmista kuorrutus. Vatkaa margariini tai voi kuohkeaksi, lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi. Jätä kuorrutus huoneenlämpöön odottamaan.
- Tee pohja. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
- Sekoita banaanisurvoksen joukkoon sokeri, öljy ja maito.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Yhdistä banaaniseos jauhoseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Levitä taikina pellille suorakulmaiseksi, vähän peltiä pienemmäksi levyksi. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
- Peitä levy leivinpaperilla ja nosta päälle toinen uunipelti. Kippaa levy kahden pellin välissä ympäri. Irrota paistopaperi mutta jätä se paikoilleen. Kääri levy papereineen löyhälle rullalle.
- Kun levy on jäähtynyt, kokoa halko. Avaa pohjalevyrulla ja kostuta se kahvilla, pullasudin avulla.
- Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa kääretortuksi, käytä rullaamisessa apuna alla olevaa paperia. Nosta halko kylmään jähmettymään.
- Nosta halko puhtaan voipaperiarkin päälle. Levitä kuorrutus halon pintaan ja kääri paperi ympärille. (Paperi lähtee helposti irti jähmettyneestä halosta.) Kääri halko vielä esimerkiksi folioon, jotta halkoon ei tartu makuja jääkaapissa. Halon voi myös pakastaa.
- Nosta halko jääkaapista noin puoli tuntia ennen nauttimista, jotta täyte ja kuorrute ehtivät sopivasti pehmetä. Muista irrottaa käärepaperit heti kun otat halon huoneenlämpöön. Jäinen halko sulaa tarjolle noin kolmessa tunnissa.