Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Olen eduskunnassa prosentin puolikas

16.2.2007

Oras Tynkkynen

Käyttäjän Oras Tynkkynen kuva
Kirjoittaja on tamperelainen vihreiden kansanedustaja.

Oma elämänhistoria vaikuttaa usein ihmisen mielipiteisiin. Yksinhuoltajaäiti voi suhtautua elatustukeen ja turvapaikanhakija maahanmuuttopolitiikkaan vähän toisella tavalla kuin tilastokansalainen.

Monien mielestä eduskunnan tulisikin olla kansa pienoiskoossa. Jos näin todella olisi, Arkadianmäellä näyttäisi aika toisenlaiselta. Nykyään keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla miehillä on eduskunnassa ehdoton enemmistö.

Äänestysikäisestä väestöstä alle kolmekymppisiä on peräti viidesosa. Nykyisen eduskunnan aloittaessa työnsä neljä vuotta sitten samanikäisiä edustajia oli vielä kolme prosenttia, nyt vaalien tullessa enää puoli prosenttia. Tuo yksinäinen prosentin puolikas olen minä.


Toisaalta myös iäkkäitä edustajia olisi nykyistä enemmän. Yli 60-vuotiaita on aikuisväestöstä 22 prosenttia, mutta edustajista vaalikauden päättyessäkin vain 6,5 prosenttia.

Eduskunnassa ei ole nähty vielä ainuttakaan maahanmuuttajataustaista edustajaa. Edustavassa eduskunnassa lakeja säätäisi ainakin neljä maahanmuuttajaa. Naisia eduskunnassa olisi puolestaan 102 nykyisen 75:n sijaan.

Useiden arvioiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluu kuutisen prosenttia väestöstä. Eduskunnassa pitäisi siis olla 12 lesbo-, homo- tai bi-edustajaa. Saattaa siellä ollakin. Nykyistä määrää on vaikea arvioida, sillä kollegani pitävät kaapin ovet yhä visusti kiinni.


Vaikuttaisiko tasapuolisempi koostumus sitten tehtäviin päätöksiin? Ehkä.

Esimerkiksi ydinvoimapäätöksen aikoihin viidennen ydinvoimalan rakentamista kannatti miehistä kaksi kertaa niin suuri osuus kuin naisista. Jos naisilla olisi ollut eduskunnassa yhtä suuri osuus kuin väestössä ja jos he olisivat äänestäneet keskimäärin samalla tavalla kuin edustajina tuolloin istuneet naiset, olisi viides ydinvoimala torjuttu täpärästi.

Kiintiöt tuskin olisivat toimiva tapa monipuolistaa eduskunnan koostumusta. Sen sijaan tulevissa vaaleissa jokainen äänestäjä voi omilla valinnoillaan tukea aliedustettuja ryhmiä.


Joskus aliedustus tosin riippuu näkökulmasta. Koko eduskunnassa miehet ovat enemmistössä, mutta vihreässä eduskuntaryhmässä edelleen selvänä vähemmistönä.





Viite