Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Popolon / Wikimedia (CC-BY)
Maailman suurin. Kiinassa sijaitseva Gansun tuulivoimapuiston kapasiteetin on määrä olla 20 gigawattia vuonna 2020. Jo nyt sen tuhansien voimaloiden kapasitetti on reilusti yli kymmenen kertaa suurempi kuin Suomen koko tuulivoimakapasiteetti (0,5 gigawattia).
4.6.2014 8.48
YK:n vetämät ilmastoneuvottelut jatkuvat tänään keskiviikkona Saksan Bonnissa. Neuvotteluihin toivotaan uutta vauhtia Yhdysvaltain ja Kiinan tekemistä päästövähennyslupauksista. Yhdysvallat ilmoitti alkuviikosta kiristävänsä voimalaitosten säätelyä siten, että niiden päästöt putoavat 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Kiina ilmoitti eilen aikovansa asettaa päästökaton seuraavassa viisivuotissuunnitelmassaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina on lupautunut rajoittamaan todellisia päästöjä eikä ainoastaan päästöjen ja talouskasvun suhdetta, eli niin sanottua päästöintensiteettiä.
Tarkemmat päästörajat on määrä julkistaa vasta ensi vuonna, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan tavoitteena olisi, että päästöt saavuttavat huippunsa vuonna 2030 ja kääntyvät sen jälkeen laskuun. Tämä edellyttää, että Kiina saa nostettua päästöttömän energian, eli uusiutuvien ja ydinvoiman, osuuden 20–25 prosenttiin.
Tänään Bonnissa käytävissä neuvotteluissa on määrä valmistella kansainvälistä ilmastosopimusta, joka on tarkoitus allekirjoittaa Pariisissa ensi vuoden lopulla.
Brittilehti Guardianin haastattelema ilmastoneuvotteluiden asiantuntija Frank Jotzo sanoo, että tilanne näyttää paljon paremmalta kuin vuonna 2009 järjestetyn Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla.
”Tosin Kiinan ilmoitus aikeista ei sisällä mitään konkreettista ja Yhdysvalloissa päätös koskee vain energiasektoria eikä kansallisista kokonaispäästöistä ole lupausta.”
ilmastoneuvottelut  kiina  yhdysvallat 
Tweet