Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hesari neuvoo, miten tärväät ilmastoa halvalla

19.6.2018

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja.

Ilmastonmuutos uhkaa elämää maapallolla. Tämän viestin luulisi olevan melko selvä jo useimmille. Talvella 15 000 huippututkijaa ja nobelistia varoitti, että vaarannamme nykyisellä toiminnalla koko ihmiskunnan tulevaisuuden.

Vietin viikonlopun Kultaranta-keskusteluissa, joihin presidentti kutsui erilaisia ihmisiä puhumaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Siellä pohdittiin myös sitä, miksi kriisitietoisuus ilmastokatastrofista ei ole kansalaisten ja poliitikkojen keskuudessa suurempaa. Minä väitän, että me toimittajat olemme osin syyllisiä siihen.


Viimeksi tänään maan
suurin sanomalehti neuvoo aukeaman jutussa löytämään halpoja lentolippuja. Tämä samaan aikaan, kun yhä useampi havahtuu lentämisen valtaviin ilmastovaikutuksiin.

Erityisen ongelmallista on, että Helsingin Sanomien neuvoista useampi on sellainen, joka tarkoittaa että lennoille jää tyhjiä penkkejä. Jos ostaa meno-paluu-lipun, josta tarvitsee vain yhden suunnan, jää koneeseen tyhjiä penkkejä.

Facebookissa ihmeteltiin Hesarin linjaa.

”Miettikää, jos meillä olisi muusta ilmaston kannalta  haitallisesta toiminnasta vastaavia otsikoita: Näin hankit kotiisi kaikkein halvinta hiilivoimaa. Miten autoilla mahdollisimman paljon, mahdollisimman halvalla. Miten löydät halvalla energiasyöpön asunnon- katso HS:n vinkit. Mistä halvinta punaista lihaa?” kommentoi Niklas Kaskeala.


Ongelma on se
, että meillä on edelleen erillistä ilmastojournalismia. Sitä on esimerkiksi tiedesivujen uutisointi siitä, että Etelämantereelta on kadonnut kolme miljardia tonnia jäätä tai ulkomaansivujen uutinen paavin vaatimuksista siirtyä puhtaaseen energiaan. Tämä uutisointi on usein esimerkillistä.

Mutta journalismissa ei olla vielä havahduttu siihen, ettei ilmastonmuutos ole mikään erilliskysymys. Ja niin kauan, kun meillä on niin kutsuttua normaalia uutisointia, jossa kaikki jatkuu aivan kuin ihmiskunnan tulevaisuus ei olekaan uhattuna, ei ilmastonmuutos nouse päiväjärjestyksessä tarpeeksi korkealle.

Journalismi vaikuttaa siihen, mikä on normaalia ja mikä on tavoiteltavaa. Lämpenevässä maailmassa voi miettiä, miten asenteisiin vaikuttaa se, että samaisessa Suomen suurimmassa sanomalehdessä on viikoittain liikenne-osio, jossa esitellään lähinnä uusia yksityisautoja.


Meidän toimittajien pitää
opetella kaikessa raportoinnissa huomioimaan ilmastonmuutos. Jokaisessa jutussa pitää pohtia, miten uutisoitu asia vaikuttaa päästöihin ja miltä uutisoitu asia näyttää siinä kolme astetta lämpimämmässä maailmassa, johon olemme matkalla.

Näiden kysymysten pitää olla automaattisia samalla tavalla kun meille toimittajille on nykyään automaattista kysyä, mitä maksaa, kuka maksaa ja vaarantuuko turvallisuus.

Silloin esimerkiksi Hesarin lentolippu-juttu olisi toivottavasti jäänyt tekemättä.

Päivitetty 19.6. kello 17.01: Etelämantereelta on kadonnut kolme miljardia tonnia jäätä. Korjattu biljoona miljardiksi.

ilmastojournalismi  ilmastonmuutos  journalismi  entäsilmasto  lentämisen päästöt 



Lisää aiheesta:



Viite