Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuusitoistatuhatta viiniä

Natalia Baer

Vihreä viiniblogi.
Viini-intoilija. Lena Björklund kiistelee blogissaan makuasioista.Natalia Baer

Viini-intoilija. Lena Björklund kiistelee blogissaan makuasioista.

23.2.2011

Lena Björklund

Ystävä Italiasta soitti ja kertoi lähettävänsä kirjan. Odotin romaania, mutta sainkin 1800-sivuisen viinikirjan, Italian sommelierien yhdistyksen tämänvuotisen viinioppaan Duemilavini. Il libro guida ai vini d´Italia 2011.

Opus esitettelee Italian kahdenkymmenen alueen, lähinnä läänin, viininvalmistajat, 1600 kaikkiaan. Kerrotaan hehtaarit ja pullojen määrät, vähän filosofiaa, miten tilalle pääsee ja voiko sieltä ostaa viinejä.

Jokaiselta tuottajalta on tietty myös maisteltu viinejä ja arvioitu niiden laatua. Tähtiä annetaan yhdestä viiteen – yhteensä 16 000 viinille!

Pidän italialaisesta viinimausta, koska siellä osataan arvostaa viinien tyypillisyyksiä. Osataan antaa arvo sellaisellekin viinille, jonka jälkimakuun kuuluu vaikkapa karvaus.

Tarkistin heti sommelierien käsitykset Friuli Venezia Giulian viineistä, koska olen tällä Sloveniaan rajautuvalla alueella asunut. Moni hyväksi tuntemani viinintekijä löytyikin ja moni heidän viineistään sai neljä tähteä.

Se viekotteli luottamaan kirjoittajiin. Kunnes huomasin, että opuksesta puuttuu tärkeä joukko: suurin osa niistä viinintekijöistä, jotka tekevät niin sanottuja luonnollisia viinejä, eli manipuloimattomia viinejä, joissa raaka-aineina ovat luomurypäleet. Heidän yhdistyksensä VinNatur on nyt remontoinut kotisivunsa ja saanut sinne myös englannin ja ranskan kielen, joten nämä tekijät tavoittaa suoraan heidän kotipesästään.

Muutama luonnollisten viinien tekijä opuksesta kyllä löytyy ja yksi heistä on kestosuosikkini Elisabetta Foradori Trentinosta. Hän tuottaa viininsä biodynaamisesti ja vaikuttaa muutenkin läpeensä sivistyneeltä ihmiseltä.

Foradori valmistaa punaviininsä Teroldego rotaliano -rypäleestä, jota myös vuoristorypäleeksi Italiassa kutsutaan. Alkon vakiovalikoimassa on suurtuottaja Mezzacoronan Teroldego edulliseen 10,99 euron hintaan, mutta se ei vedä vertoja tuplasti kalliimpaan, hienosti mineraaliseen ja vivahteikkaaseen Foradorin Teroldego rotalianoon, jota saa Alkon tilausvalikoimasta. Helsingin Arkadiassa se on hyllyssä.

Mezzacorona valmistaa 40 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa siinä missä Foradori 160 000 kappaletta. Silti Mezzacoronan viineistä on sommelierien oppaassa esillä vain yksi eikä se ole se Alkosta löytyvä.

Foradorilta on arvioitu kolme ja kaksi niistä saa neljä tähteä, yksi täydet viisi.

Foradorin Teroldego rotalianosta italialaisten nenät haistoivat hapankirsikkaa, karhunvatukkaa, orvokkia, gianduiaa, eli torinolaista pähkinäsuklaata, kirsikkaa, mustikkaa, mausteisuutta ja aavistuksen verta.

Kyseessä on vuosikerta 2007. Juuri se löytyy Alkon tilausvalikoimasta.

Kirjasta ei puutu pelkästään luonnollisia viinejä valmistavia, vaan myös viinimarkkinoiden trendeistä vähät välittäviä muita oman tiensä kulkijoita. Heillä on oma vahva innostuksensa ja haltioitunut rajattu asiakaskunta tukenaan.

Opuksen luotettavuutta vähentää se, ettei yksikään viini ole saanut pelkästään yhtä tähteä. Kahden tähden saaneita onneksi on. Selailemalla syntyy silti käsitys, että neljän tähden viinit ovat enemmistössä.

Onko se laskettava isänmaallisuuden piikkiin?

Viinivinkki

  • Foradorin Teroldego rotaliano 2007. Hinta 22,40 euroa. Tilausvalikoima, nro 947437.

Sopii erityisen hyvin suppilovahverokeiton kanssa. Erityisesti sellaisen, johon on laitettu myös pinaattia ja joka tarjotaan punaisella pestolla voideltujen vuohenjuustovoileipien kanssa. Leivät hetkeksi uuniin, jotta juusto sulaa, mutta ruokaillessa niiden ei tarvitse olla lämpimiä.





Viite