Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Katso kuvat

27.5.2011

Juha Honkonen

hallitusneuvotteluista on tihkunut niukasti tietoa mutta jotain murusia sentään. Yksi on pyrkimys poistaa arvonlisäverovapaus tilattavilta lehdiltä.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen perustelee ajatusta luonnollisesti säästösyillä. Kannattaisi ajatella vähän pidemmälle.

Jos alv-vapaus poistuisi, moni pieni lehti kuolisi eikä valtio saisi niiltä veroja lainkaan. Suurempi menetys koituisi journalismin yksipuolistumisesta ja lehtien lukemisen vähentymisestä.

Moni paperilehti kokisi ennenaikaisen kuoleman, sillä paino- ja jakelukustannuksetkin kurottavat taivaita. Edellinen johtuu paperin hinnannoususta ja jälkimmäinen Itellan kyvystä hyödyntää monopoliasemaansa. Lisäiskuja ei tarvittaisi.

Suomessa on ainutlaatuisen paljon lehtiä. Ne eivät ole pelkkää ajanvietettä vaan tärkeä porukkaa koossapitävä voima. Yhteisö tarvitsee yhteisiä puheenaiheita ollakseen yhtä. Oma lehti on aina ollut tärkein kulttuurin, yhteiskunnan tai järjestön osaset toisissaan pitävä liima. Nyt rakosiin lyödään kiilaa.

Kun pieniä lehtiä kuolee, tiedonvälitys keskittyy entistä selvemmin isoille. Näkökulmat vähenevät ja journalismi yksipuolistuu. Uutiskilpailu vaihtuu hampaattomuuteen.

Suomalaiset ovat lehdenlukukansaa – vielä. Lukemisen ansiosta yleissivistyksemme on maailman kärkeä. Kun mediankäyttö siirtyy lehdistä televisioon ja nettiin, tieto jää pintaraapaisuksi ja asioiden taustat hämäriksi. Jutuista luetaan otsikot ja katsotaan kuvat.

On surullista, jos myös valtio osallistuu journalismin alasajoon.

Ensin suuret sanomalehdet siirtyvät tabloid-kokoon ja pienet harventavat ilmestymistään. Lopulta, ehkä jo parinkymmenen vuoden päästä, vietetään paperilehden hautajaisia.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.





Viite