Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
19.1.2011
Bangladesh on ollut uutisotsikoissa pitkin vuotta, kun maan vaatetustyöläiset ovat osoittaneet mieltään. Suomalaisessa uutisoinnissa ei aina oikein päästy jutun juureen.
Se, mikä Suomessa on usein jätetty kertomatta, on mellakoiden syy: luvattuja palkkoja ei ole maksettu. Se kerrottiin, että palkat ovat muutenkin todella matalat.
Bangladesh on äärimmäisen riippuvainen vaatetusteollisuudesta, joka muodostaa lähes 80 prosenttia maan kaikesta viennistä. Ay-aktiivit ovat kuvanneet Bangladeshin vaatetusteollisuuden palkkoja maailman alhaisimmiksi.
Bangladesh on yksi maailman köyhimmistä maista. Puolet väestä elää alle 1,25 dollarilla (PPP) päivässä, eli YK:n äärimmäisen köyhyyden rajan alapuolella.
Köyhässä maassa tapahtuu köyhän maan tapahtumia. Tehtaita romahtelee ja palaa. Spectrum-tehdas romahti yhdeksi betonikasaksi vuonna 2005. 64 kuoli. Joulukuussa 2010 paloi taas tehdas. Palossa kuoli ainakin 28. Edellinen palo oli helmikuussa ja siinä kuoli 21.
Työläiset lähtivät kaduille useaan kertaan vaatimaan rahaa ja joutuivat poliisin hakkaamiksi.
Tapahtui myös jotakin ennen kuulumatonta. Suuret kansainväliset brändit (muun muassa GAP, H&M, Levi Strauss, Nike, Walmart, Carrefour, Tesco, IKEA sekä Stockmannin omistama Lindex) pyysivät vuosi sitten hallitusta nostamaan minimipalkkoja.
Vaatetusteollisuuden työntekijöiden minimipalkka päätettiin lähes tuplata heinäkuussa. Minimipalkka oli ennen 1662 takaa, nyt 3000 takaa kuussa. Nostettu palkka tekee ilman ostovoimakorjausta noin 30 euroa kuussa. Palkat ovat noston jälkeenkin maailman matalimpia.
Työläiset olisivat halunneet minimipalkan triplaantuvan 5000 takaan. Kallistunut ruoka on ajanut ihmiset entistä ahtaammalle. Bangladeshin vaatealan minimipalkkoja nostettiin viimeksi neljä vuotta sitten.
Suuri osa ompelijoista saa minimipalkkaa, jos sitäkään. Esimerkiksi suositun yritysvetoisen vastuujärjestelmän, BSCI:n, tehdastarkastuksissa katsotaan vain, ovatko palkat laillisen minimin mukaiset. Läheskään aina ne eivät ole edes sitä.
Vaatetusteollisuuden työntekijät mellakoivat isommasti Bangladeshissa BBC:n mukaan viimeksi joulukuussa, koska tehtaat eivät ole maksaneet päätettyjä palkankorotuksia. Protestointi varmasti jatkuu, jos rahoja ei ala kuulua.
Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.
Tweet