Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Apua, tomaatissani on geeni!

3.6.2013

Folio Hattu

Tästä tapahtumasta on yli kymmenen vuotta, mutta menköön esimerkkinä. Olin kaverini kanssa bileissä, ja saimme noin n:nen tuopin kohdalla idean kysellä ohikulkijoilta, söisivätkö he tomaattia, jossa on geenejä. Bileväki oli nuoria koulutettuja kaupunkilaisia. Kukaan ei halunnut geenitomaatteja.

Hihitimme.

Kaikissa tomaateissa on geenejä. Ihmisen tai eläimen ruoansulatuksen kannalta on herttaisen yhdentekevää, ovatko geenit kasvin tai eläimen luonnollisia geenejä vai sinne keinotekoisesti ympättyjä. Ruoansulatus tekee molemmista yhtä selvää jälkeä. Tai ainakin amerikkalaisten ruoansulatus: he ovat syöneet muuntogeenisistä kasviksista tehtyä ruokaa vuosikymmeniä.

Viherpiippareiden painajaisissa tiikerin ja lohikäärmeen geenejä syöneet porkkanat vyöryvät vapaina autioituneissa kaupungeissa, ja jokainen suupala voi muuttaa syöjänsä ihmissalaatiksi.

Geenimanipulaatio on ihmisen jo vuosituhansia harjoittaman eliöjalostamisen jatkamista toisin keinoin, tarkemmin ja nopeammin. Totta on, että geenimuunneltu eliö voi sisältää ominaisuuksia, joita ei tavallisella jalostuksella koskaan voi saavuttaa. Kalaa voi olla kasvissa tai päinvastoin.

Mutta uhkaako tämä luontoa? Jalostetut kasvit villiintyvät luonnossa. Se tarkoittaa ihmisten muokkaamien ominaisuuksien nopeaa häviämistä ja eliön palautumista takaisin alkuperäisen luonnoneliön kaltaiseksi. Luultavasti niin käy myös suurelle osalle luontoon karanneista muuntogeenisistä otuksista.

Geenimanipulaatiota on vastutettu myös siksi, että sen avulla voidaan tuottaa tuholais- ja rikkaruohomyrkyille vastustuskykyisiä viljelykasveja, minkä ansioista myrkkyjä voidaan käyttää enemmän. Samoin on huolestuttu geenimanipuloitujen kasvien patentoimisesta.

Nämä eivät ole geenimanipulaation vaan järjestelmän vikoja, joihin voisi puuttua lainsäädännöllä.

Geenipöperöt testataan hyvin, ja niiden suhteen ollaan varovaisia, mikä on ihan hyvä. Jos samoja kriteerejä oltaisiin sovellettu esimerkiksi kiivi-hedelmään, sitä ei olisi saanut tuoda EU:n ruokapöytiin lainkaan, sen verran paljon se aiheuttaa allergisia oireita.

Geenimuuntelusta voisi olla oikein käytettynä paljon iloa. Jo nyt sitä hyödynnetään lääketeollisuudessa ilman, että kukaan hermostuu.

Yleensä kaikenlainen taikauskoinen vihanpito on hauskaa seurattavaa. Käsi aivoille piipertäjät: kuinka paljon ihmisiä tappaa ja vammauttaa vuosittain sellainen hunaja, jonka tuottanut mehiläinen on noutanut mettä muuntogeenisen perunan kukasta?





Viite