Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

336 kuntaa maksaa päällekkäisyyksistä

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

11.4.2011

Minna Sorsa

Inhoan muutoksia, jollei niitä perustella riittävästi. Muutokset, jotka rakentavat kestävää tulevaisuutta vastaanotan hymy suupielessä.

Julkisella sektorilla rahaa riittää, koska edelleen käytämme yhteensopimattomia tietojärjestelmiä. Suhtaudun nykyisin varauksella yhä uusiin tietojärjestelmiin, niiden oletetusta hyödyllisyydestä huolimatta. Tietoyhteiskunta on kahminut aimo annoksen julkista rahaa.

Kehityksen tuloksena samojen asiakkaiden tiedot sijaitsevat erilaisissa järjestelmissä. Tietoa kerätään, mutta tietoa ei saa. Hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden työajasta menee yhä suurempi aika toiminnan tilastoimiseen ja asiakirjatyöhön, joka kaikki on pois potilastyöstä.

Olli-Poika pohti edellisessä blogissaan tätä asiaa ja päätyi siihen, että kehitys mahdollisesti eriarvoistaa terveysalan kuluttajia: nuoret löytävät tietoa vanhempien pudotessa kelkasta. Siksi julkisen sektorin täytyy huomioida jokainen ikäryhmä terveyteen liittyvien sähköisten palveluiden kehityksessä.

Maksamme päällekkäisyyksistä myös silloin, kun asiakas anoo aikaa auttajalta, joka ohjaa hänet toiselle auttajalle, joka taasen ohjaa asiakkaan kolmannelle toimijalle. Jokainen toimija saa siten suoritteen tilastoihinsa, vaikka asiakas jäisi täysin vaille apua. Se on kallista, kuinka ihmeessä meillä on siihen varaa?

Peruspalvelujen kohuttu tuottavuus nousisi taatusti, mikäli tietojärjestelmät toimisivat palveluiden eteen yhteenviritettyinä ja kuuluisa osaoptimointi purettaisiin.

Peruspalvelujen tuottavuus kohenisi myös tehokkuuden mittaamistapoja muuttamalla. Olisi hyödyllisempää mitata vaikuttavuutta kuin mainitsemiani yksittäisiä käyntejä ja suoritteita. Valtion tulee ohjata kokonaiskehitystä, jotta varmistaudutaan kehityksen tasapuolisuudesta eri puolin Suomea.

Suomen 336 kuntaa maksaa päällekkäisyyksistä. Sosiaali- ja terveydenhuolto on viime vuosien uudistusten myötä yhä sekavampi vyyhti. Mitkä maakunnat ehtivät kärkeen perusteltuja uudistuksia läpiviemään? Uudistuksia tarvitaan, minua hymyilyttää!

Kirjoittaja on vihreiden eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaalla.





Viite