Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.11.2014
Eräällä dyykkimisreissulla mukaamme tarttui muutama mustakantinen vihko. Aluksi luulimme iskeneemme jälleen käyttämättömään kouluvihkokasaan, mutta lyhyt selailu paljasti muuta.
Kuvan vihko on vuodelta 1935. Se on muuan aliupseerikouluun, kenttätykistörykmentti kolmeen värvätyn tykkimiehen ja hänen kurssikavereidensa muisto- ja lauluvihko.
Vihko on täynnä kaikkea sitä, mitä voi olettaa, kun kirjoittajana on kaameaa koti-ikävää poteva nuorisojoukko. Ulkoaopitun isänmaallisen paatoksen ohella vihko sisältää rakkausrunoja ja piirroksia – oletettavasti – tyttöystävistä. Oheiseen kuvaan on sensuuri valinnut tällä kertaa kuitenkin sotilashuumoria sisältävän aukeaman.
Nuoret kokelaamme olivat siis onnistuneet säilyttämään huumorintajunsa, ehkä juuri vihkoon purettujen tunteiden avulla. Melkein puolet suomalaisista käy yhä armeijan. Nyt, kun kutsunnat alkavat olla tältä vuodelta ohi, on hyvä aika pohtia, millaisia roolimalleja armeija kenties synnyttää. Kiinnostuneille suosittelen sukupuolentutkija Arto Jokisen kirjaa Panssaroitu maskuliinisuus.
Philip Zimbardon kuuluisa vankilakoe antaa myös osittain osviittaa. Zimbardo rakensi Stanfordin yliopiston kellariin vankilan näköiset tilat ja jakoi psyykkisesti perusterveiksi todetut koehenkilöt satunnaisesti kahteen ryhmään: vankeihin ja vartioihin. Vartioiden yksinkertainen tehtävänanto oli "pitää yllä järjestystä". Alussa vaivaantuneet osanottajat alkoivat pikkuhiljaa ja salakavalasti omaksua sattumanvaraisia roolejaan.
Zimbardon koe piti keskeyttää kuuden päivän kuluttua aiotuin kahden viikon asemesta. Kokeen "vangit" vaipuivat joko apatiaan tai kapinoivat syömälakoilla. "Vartijat" alkoivat keksiä päästään todella sadistisia rangaistuksia.
Vihkonkin rivien välistä hyökkää silmille nuorten kokema hämmennys. Vaikka Zimbardon kokeen löydöksiä ei voi ongelmattomasti soveltaa kaikkialle, on sen pätevyys helppo ymmärtää.
Kuten Sokrates sanoi, ihmisen tärkein ja vaikein, elämänmittainen tehtävä on oppia tuntemaan itsensä. Muutoin on suuressa vaarassa jäädä omaksutun roolinsa ja ryhmänsä orjaksi.
Tweet