Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
MINAMPERU-2013 / Flickr (CC-BY-SA-NC)
Finaalin aatto. Stadion Narodowylla pelattiin viime vuonna jalkapallon EM-kisojen semifinaali. Tänä vuonna siellä väännetään ilmastosopimuksesta, joka on määrä allekirjoittaa Pariisissa 2015.
21.11.2013 9.24
Valtaosa ilmastoneuvotteluihin osallistuvista maista marssi eilen keskiviikkona ulos ilmastorahoituksesta käytävistä neuvotteluista.
Yhteensä 132 kehitysmaan ulosmarssin taustalla oli brittilehti Guardianin mukaan kehittyneiden maiden haluttomuus neuvotella niin sanotuista vahingoista ja menetyksistä, eli ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korvaamisesta, ennen vuotta 2015. Neuvotteluja kuitenkin jatkettiin kolmen tunnin tauon jälkeen.
Kehitysmaat haluaisivat perustaa uuden YK-organisaation, jonka kautta korvauksia maksettaisiin. EU:n ilmastokomissaari Connie Hedegaardin mukaan asia on tärkeä, mutta kehitysmaiden esittämä ratkaisu väärä.
”Meillä ei voi olla järjestelmää, joka automaattisesti korvaa jonkun ääri-ilmiön aiheuttamat vahingot. Se ei ole järkevää”, Hedegaard sanoi Guardianin mukaan.
Vakuutusyhtiö Munich Re on Maailmanpankin mukaan arvioinut, että äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamat kustannukset ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana noin 200 miljardiin dollariin vuodessa. Summan uskotaan kasvavan entisestään ilmaston lämmetessä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen korvaamisen lisäksi avoinna on myös muu kehitysmaille maksettava tuki, jota on määrä käyttää ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Tämän summan on määrä olla 100 miljardia dollaria vuonna 2020, mikä tarkoittaisi, että sen olisi noin kymmenkertaistuttava seitsemässä vuodessa.
Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam arvioi viime viikolla, että tänä vuonna ilmastorahoitukseen on luvattu 16,3 miljardia dollaria, mutta kun lainamuotoiset tuet jätetään huomiotta summa on jäämässä noin 7,6 miljardiin.
Uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa Japani, Yhdysvallat ja Britannia ovat neuvotteluiden yhteydessä luvanneet lisää ilmastorahoitusta. Yle kertoi eilen keskiviikkona, että myös Suomi on luvannut lisätä rahoitusta, joskin kyse on kehitysyhteistyövarojen korvamerkitsemisestä uudelleen.
Tästä huolimatta selvä tiekartta siitä, miten 100 miljardin tavoite saavutetaan, puuttuu edelleen.
Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka avasi alkuviikosta ympäristöministeriön sivuilla ensimmäisen neuvotteluviikon laihaa saldoa. Hänen mukaansa esimerkiksi maataloudesta käydyt neuvottelut jäivät yhteen työpajaan kehitysmaiden vastustuksen vuoksi.
Varsovan ilmastoneuvottelut loppuvat huomenna perjantaina.
ilmastoneuvottelut 
Tweet