Ruokalinjaukset á la vihreät
21.10.2010 15.30
Jenni Leukumaavaara
- Kasvisten, marjojen, hedelmien ja luomutuotteiden arvonlisävero yhdeksään prosenttiin nykyisestä kolmestatoista prosentista.
- Pakkausmerkintöjä pitää kehittää ja yksinkertaistaa niin, että kuluttajat saavat enemmän informaatiota tuotteista. Myös lihan ja kalan sertifiointijärjestelmiä kehitettävä.
- Lisää kasvisruokailua kouluihin ja kuntien työpaikoille.
- Luomuruuan osuus ruokahankinnoista 25 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
- Lisää tukea luomutuotannon tutkimukselle ja kehittämiselle.
- On taattava, ettei muuntogeeninen ruokatuotanto uhkaa luomutuotantoa.
- Lähiruuan suosiminen hankintakriteerien avulla, esimerkiksi tuoreus ja toimitusajat nykyistä tärkeämmiksi kriteereiksi.
- Pientuotannon valvonta kevyemmäksi.
- Näitä pitäisi syödä enemmän: kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita, luomu-, lähi-, reilun kaupan ja muita eettisiä tuotteita.
- Näitä pitäisi syödä vähemmän: lihaa, vähäkuituisia viljatuotteita, sokeria, suolaa ja tarpeettomia lisäaineita.
vihreät  ruoka  luomu  lähiruoka