Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Steve McNicholas / Creative Commons

Etelä-Afrikan ranta.
Etelä-Afrikan savut. Eu aikoo kohdistaa puolet päästövähennys-investoinneistaan kehitysmaihin. Steve McNicholas / Creative Commons

Etelä-Afrikan savut. Eu aikoo kohdistaa puolet päästövähennys-investoinneistaan kehitysmaihin.

Raha ratkaisee Kööpenhaminan ilmastokokouksessa

16.3.2009 8.33

Taina Tervonen

EU-maiden pitäisi päättää tällä viikolla Brysselin huippukokouksessa, miten EU tukee kehitysmaiden päästövähennyksiä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa.

Talouskriisissä painivat hallitukset eivät nyt kuitenkaan halua lyödä pöytään selkeitä summia. Jäsenmaat vetoavat siihen, että muutkaan teollisuusmaat, Yhdysvallat etunenässä, eivät ole julkistaneet sitoumuksiaan.

Tuloksia ei syntynyt sen enempää viime viikon ympäristöministerien kokouksessa kuin keskiviikkona pidetyssä talousministerikokouksessakaan.

Ympäristöministerit kannattivat komission esitystä, jonka mukaan kehitysmaiden tulee leikata päästöjään 15–30 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä, mutta vaikenivat talkoiden rahoittamisesta.

Talousministerit puolestaan vakuuttivat EU:n olevan valmis maksamaan oman osuutensa, mutta totesivat, että maat voivat käyttää ainakin puolet päästökaupan tuloista ilmastotarkoituksiin kehitysmaissa tai muualla, jos niin haluavat.

Päästöjen vähentämiseksi tarvitaan EU-komission mukaan yhteensä noin 175 miljardin euron lisäinvestointeja vuoteen 2020 mennessä. Niistä yli puolet on toteutettava kehitysmaissa. Laskelma pohjaa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvioon.

Kööpenhaminassa tällä viikolla kokoontuneet ilmastotieteilijät varoittivat kuitenkin, että IPCC:n kahden vuoden takainen raportti on jo vanhentunut, sillä ilmastonmuutoksen vauhti on kiihtynyt entisestään.

Parlamentti esitti keskiviikkona, että EU osallistuu kehitysmaiden ympäristötalkoisiin vähintään 30 miljardilla eurolla vuosittain vuoteen 2020 saakka. Summa on lähempänä kansalaisjärjestöjen kuin komission arvioita. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan EU:n pitää rahoittaa puhdasta teknologiaa ja metsäkadon ehkäisemistä 35 miljardilla eurolla vuosittain, tavanomaisen kehitysyhteistyön lisäksi. Saman summan mainitsee Greenpeace.

EU:n neuvottelukannan hiomisessa aika alkaa kuitenkin loppua kesken.

”Ilman rahaa ei synny sopimusta”, varoitti ympäristökomissaari Stavros Dimas jo tammikuussa, kun komissio julkaisi EU:n alustavan neuvottelukannan.

ilmastoneuvottelut 




Viite