Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.11.2008 8.20
Poliittisen keskustelun käyminen tutkintapyyntöjen ja kanteluiden välityksellä kertoo siitä, että yhteiskunnallinen vuoropuhelu ei toimi. Tätä mieltä on Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.
”Kantelut ovat lisääntyneet, ja varmaan tutkintapyynnötkin. Jos ajatellaan esimerkiksi 20 vuotta taaksepäin, niitä ei ollut oikeastaan ollenkaan”, Tolvanen sanoo.
Hän näkee viime aikoina julkisuudessa olleissa tutkintapyynnöissä viitteitä SLAPP-ilmiön rantautumisesta Suomeen.
SLAPP tulee sanoista Strategic Lawsuit Against Public Participation, eli oikeustoimien käyttämisestä painostus- ja pelottelukeinoina.
”Kantelujen ja tutkintapyyntöjen tekemisen kynnys on madaltunut. On huolestuttavaa, jos yhteiskunnallista keskustelua ruvetaan käymään rikosilmoitusten välityksellä poliisin kautta”, Tolvanen sanoo.
Vihreät naiset jätti keskiviikkona tutkintapyynnön siitä, onko helsinkiläinen Jussi Halla-aho rikkonut lakia blogitekstissään. Halla-aho puolestaan on sanonut harkitsevansa tutkintapyynnön tekemistä vihreistä naisista.
Perussuomalaisten espoolainen kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen ilmoitti viime viikon torstaina tekevänsä tutkintapyynnön Vihreästä Langasta ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeristä Jehki Härkösestä.
Syynä oli Härkösen perusuomalaisten vaalimenestystä käsitellyt kolumni Vihreässä Langassa.
Samassa yhteydessä Lahtinen syytti vihreitä naisia politiikan tekemisestä poliisivoimin: hänestä Halla-ahosta tehdyllä tutkintapyynnöllä haluttiin vaikuttaa neuvotteluihin valtuustojen lautakuntapaikoista.
”Tällä ei ole tekemistä yhdenkään luottamustehtäväpaikan kanssa. Siten tämä liittyy politiikkaan, että on eri asia, kirjoittaako asioita tavallinen helsinkiläinen vai kunnanvaltuutettu. Mitä enemmän valtaa, sitä enemmän vastuuta”, vihreiden naisten puheenjohtaja Heli Järvinen sanoo.
media  politiikka 2.0 
Tweet