Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Oxfam International (CC-BY-NC-ND)

Oxfam Cancúnissa.
Lobbausta ilmaston puolesta. Oxfamin aktivistit jakavat tietoa Cancúnin ilmastokokouksessa.Flickr / Oxfam International (CC-BY-NC-ND)

Lobbausta ilmaston puolesta. Oxfamin aktivistit jakavat tietoa Cancúnin ilmastokokouksessa.

Pessimistin ei tarvitse pettyä ilmastoneuvotteluissa

7.12.2010 10.35

Saija Räsänen

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen on positiivisesti yllättynyt siitä, että Cancúnin ilmastokokouksessa on tapahtunut edistystä. Hän kutsuu itseään blogissaan vanhan sanonnan pessimistiksi, joka ei koskaan pety.

Tynkkynen vertaa kokousta viime joulukuun Kööpenhaminen ilmastokokoukseen, jonka jälkeen "vallitseva tunnelma oli epätoivo".

"Mark Twain tunnetaan tokaisusta, jonka mukaan uutiset hänen kuolemastaan ovat vahvasti liioiteltuja. Sama tuntuu pätevän ilmastoneuvotteluihin", Tynkkynen kirjoittaa.

Tynkkysen mukaan olisi yliampuvaa väittää, että Cancúnin ilmastokokouksen ensimmäisellä viikolla olisi saavutettu suuria läpimurtoja. Edistystä nähtiin kuitenkin esimerkiksi rahoituksesta käytävissä neuvotteluissa.

Ympäristö- ja kehitysjärjestöjen yhteisessä tiedotteessa kokouksen saavutuksiin suhtaudutaan Tynkkystä pessimistisemmin.

"Kokouksessa on saavutettu pientä edistymistä teknisissä kysymyksissä, mutta tärkeimmät asiat, kuten päästövähennystavoitteet, rahoitus ja sopimuksen laillinen muoto ovat vielä täysin auki", järjestöt toteavat.

Kirkon ulkomaanapu, SLL, WWF, Kepa, Luonto-Liitto, Kehys ja Maan ystävät vaativat yhdessä, että Suomi ja EU painostavat Japanin mukaan Kioton sopimuksen jatkoon.

”Vaikuttaa siltä, että löyhempi järjestelmä olisi useimmille teollisuusmaille mieluisampi. Japanin ehdoton ei Kioton pöytäkirjan toiselle sitoumuskaudelle on esimerkki tästä ja vaarantaa neuvottelujen jatkon. Kehitysmaat eivät ole valmiita etenemään toisella neuvotteluraiteella ilman varmuutta teollisuusmaiden sitoutumisesta laillisesti sitovaan ja oikeudenmukaiseen lopputulokseen”, Kirkon ulkomaanavun Katri Suomi sanoo.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 




Viite