Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
30.11.2012
Tuore teollisuusministeri Jan Vapaavuori (kok) alkoi ensi töikseen moittia hallitusohjelmaa vanhentuneeksi. Myös rahaministeri Jutta Urpilainen (sdp) on ryhtynyt peräänkuuluttamaan voimavarojen uudelleenohjausta.
Tämä oli nähtävissä. Sixpack-hallitusta on pidetty kompromisseilla kasassa. Nyt kun kuntavaalit on käyty ja vaalikauden puoliväli lähestyy, päähallituspuolueet alkavat taklata kyynärpäät edellä. Kärsijöinä ovat paitsi pienet hallituskumppanit, myös äänestäjät.
Jos hallitusohjelma vedetään vessanpöntöstä alas, samoin käy monelle vaalilupauksellekin. Ohjelmahan on kuuden puolueen lupausten tilkkutäkki. Jos sinipunaa lisätään, esimerkiksi vihreä uhkaa kadota. Miten käy hallituksen ympäristölupausten, jos ”kaikki liikenevä on irrotettava kasvun ja työllisyyden hyväksi”, niin kuin Urpilainen esitti viime viikonloppuna?
Samoin vaarassa ovat kaikkein köyhimpien tuet. Niiden puolustaminen ei kuulu kokoomuksen tai sdp:n agendalle. Vielä vähemmän ne kiinnostavat työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä, joiden välit hallitukseen ovat nyt tiiviimmät kuin koskaan. Korporatismi voi paksusti.
Jos valtiovarainministeriön kaikessa hiljaisuudessa ajama keskushallinnon uudistushanke Kehu etenee, vaalilupausten arvo sen kuin tippuu. Tarkoituksena on tehdä hallinnosta niin ketterä, että politiikan suuntaa voidaan muuttaa tilanteen vaatiessa.
On totta kai hyvä, jos muuttuviin taloustilanteisiin pystytään reagoimaan nopeasti. Tarkoitus ei kuitenkaan saa pyhittää keinoja niin, että edustuksellinen demokratia vaarantuu. Mikäli suurimpia vaalilupauksia ei voida pitää, kansan usko politiikkaan romuttuu ja äänestysprosentti jatkaa laskuaan. Parempi olisi järjestää uudet vaalit.
On myös hyvä, jos eri hallinnonalat pystyvät tekemään jouhevasti yhteistyötä. Tässäkin on riskinsä. Kuvitellaan, että jokin luonnonsuojeluun skeptisesti suhtautuva puolue saisi sekä ympäristö- että maa- ja metsätalousministerin salkut. Kun omaa ympäristöhallintoa ei ole, voisi valtioneuvoston palkkalistoilla olevan virkamiehistön valjastaa varsin helposti ajamaan vaikkapa MTK:n etuja.
On suuri vaara, että valtioneuvostossa tehdään samat virheet kuin aluehallinnossa. Alku-hankkeen myötä ympäristövalvonnan ja elinkeinojen edistämisen raja-aidat kaadettiin. Uudistuksen virheet näkyvät Talvivaaran valvonnassa.
Jos Kehu nuijitaan Alku-hankkeen lailla läpi, Suomen tärkeimmät asiat päätettäneen yhä useammin valtioneuvoston äänestyksissä. Tällöin isot hallituspuolueet pääsevät jyräämään pienet. Myös pääministerin valta kasvaa.
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.
Tweet