Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haetaan palkanlaskijaa

13.12.2012

Juha Honkonen

Vuonna 2013 ei ole vaaleja, mutta poliittista pöhinää tulee riittämään. Kiinnostavimman teatterin tarjoavat työmarkkinajärjestöt.

Pelin aloitti – median siivittämänä – Elinkeinoelämän keskusliiton tuore puheenjohtaja Ilpo Kokkila. Hän sanoi Ylen haastattelussa, että palkkoja pitää ennemmin alentaa kuin nostaa. Tämä uutisoitiin, että Kokkilan mielestä palkkoja pitää laskea. Epäselväksi jäi, aikooko EK:n johto näyttää mallia ansioidensa madaltamisessa.

Työnantajat hakevat palkanlaskijoita lobbaamalla yleistä ilmapiiriä alennuksille suotuisaksi. Kansalaisille on tuputettu kriisitietoisuutta jo niin monen vuoden ajan, että joissain ammattiliitoissa palkankorotuksista saatetaan lopulta luopuakin. Nollakorotus on inflaation takia käytännössä palkanalennus.

Jos palkkoja korotetaan inflaatioprosenttia vähemmän, työnantajat sahaavat omaa jalkaansa. Käy päinvastoin kuin he perustelevat palkkamalttiaan: talous ei elvy vaan riutuu.

Onko palkanalennuksiin tai edes nollalinjaan tarvetta?

Laskin keskiarvon talousennusteita tekevien 15 tahon bruttokansantuotepovailuista. Pankit, tutkimuslaitokset ynnä muut ennustavat, että Suomen bkt nousee 2013 reilun prosentin ja 2014 yli kaksi prosenttia.

Entä miten käy kuluttajahintojen? Ennusteita tekevien tahojen mukaan ne nousevat 2013 keskimäärin 2,5 prosenttia ja 2014 reilut kaksi prosenttia.

Eri aloilla ja työpaikoilla on toki eroja, mutta oikeudenmukaisten korotusten tulisi olla keskimäärin lähempänä kahta kuin yhtä prosenttia. Ennusteiden perusteella EK:n väläyttämälle palkka-alelle ei ole mitään perusteita.

Suomi on virallisen määritelmän mukaan taantumassa. Lamaa ei kuitenkaan kannata ruokkia nakertamalla ihmisten ostovoimaa turhan päiten.





Viite