Luonto-Liitto ja Animalia ovat pohjoismaisen ilmastopäivän kunniaksi julkaisseet viisi askelta ilmasto- ja eläinystävällisen ruuan edistämiseksi.
Järjestöt muistuttavat, että elintarvikkeet aiheuttavat Suomessa 24 prosenttia päästöistä ja peräti 39 prosenttia kaikista ympäristövaikutuksista.
Erityistä huomiota järjestöt kiinnittävät lihansyöntiin, joka on ilmaston kannalta kaikkein vahingollisinta ravintoa. Päästöjen lisäksi lihanteollisuuteen liittyy myös kysymys eläinten hyvinvoinnista.
”Nykyisellä korkean lihankulutuksen tasolla
eläintuotanto on hyvin
intensiivistä ja eläinten hyvinvointi jää vähälle. Eläimiä tulisi
tuottaa
vähemmän ja huomattavasti korkeammalla hinnalla, mikä
mahdollistaisi myös
niiden hyvinvoinnin lisäämisen”, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo tiedotteessa.
Luonto-Liiton ja Animalian esitykset
Maataloustukipolitiikan uudistus.
Kotimaisia
maataloustukia tulee ohjata enemmän luomu- ja kasvisruoan
tuotantoon.
Esimerkiksi viljelijätukien ympäristöohjaavuutta pitää lisätä ja
lihamenekin
edistämiskampanjoiden sijaan tukea kasvisruoan lisäämistä.
Ruoan arvonlisäveron porrastus.
Ympäristöystävällisen
ruoan arvonlisäveroa on alennettava samalla kun muiden
elintarvikkeiden veroa
voidaan nostaa. Alennus voisi koskea ympäristöä vähän kuormittavia
ruoka-aineita, kuten perunaa ja juureksia tai luomutuotteita.
Haittavero lihalle ja juustolle.
Esimerkiksi lihalle
ja juustolle voidaan asettaa ympäristövaikutusten mukaan
porrastettu haittavero
polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Lihan hintaa voidaan
nostaa myös
tiukentamalla eläintuotantoon liittyviä hyvinvointimääräyksiä.
Hintojen
korotusten tuottoja tulee suunnata tuotantoeläinten hyvinvoinnin
parantamiseen.
Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät.
Julkisten
hankintojen ohjeistuksia on muutettava niin, että päiväkotien,
koulujen,
työpaikkojen ja vanhainkotien ruokaloissa on lähtökohtaisesti aina
tarjolla
kauden mukaista, ympäristöystävällistä ja kasvispainotteista
ruokaa.
Ympäristömerkinnät pakkauksiin.
Ihmisillä tulee olla
oikeus tietää ruokansa ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset siinä
missä tieto
hinnasta ja ravintosisällöstäkin on tarjolla. Paljon
ympäristövaikutuksia
aiheuttavien ruoka-aineiden pakkauksiin voitaisiin painaa
huomautus tai
herättävä tietoisku tupakka-askien varoitusten tapaan.