Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Pilveä? Soittakaa poliisi! Tietokoneohjelmien ja tallennustilan siirtyminen netin it-pilveen on kansanedustajille lainsäädännöllinen haaste. Iiro Törmä
Pilveä? Soittakaa poliisi! Tietokoneohjelmien ja tallennustilan siirtyminen netin it-pilveen on kansanedustajille lainsäädännöllinen haaste.

Eduskunnan sähköpostiongelmat vievät kansanedustajat it-pilveen

5.2.2009 16.32

Jussi Karmala

Eduskunnassa on taas ongelma. Talon sähköpostijärjestelmä on niin vanhentunut, että yhä useammat kansanedustajat joutuvat käyttämään nettisähköpostia, kuten Gmailia tai Yahoota, myös työasioissa.

Samalla kansanedustajat astuvat harmaalle vyöhykkeelle, it-pilveen. Sähköpostin, ohjelmien ja tallennustilan siirtyminen internetin it-pilveen on haaste sekä lainsäädännölle että poliitikkojen kyvylle seurata tietoyhteiskunnan kehitystä.

It-pilvi, eli cloud computing, tarkoittaa sitä, että tietokoneiden ohjelmat ja tallennustila siirtyvät nettiin. Yleisimpiä it-pilvisovelluksia ovat nettisähköpostiohjelmat. Toinen hyvä esimerkki on Googlen Docs-ohjelma. Se on ilmainen nettipohjainen tekstinkäsittelyohjelma, jota voi käyttää mistä vain, sillä dokumentit tallentuvat Googlen palvelimelle.

Suuryritykset rakentavat parhaillaan it-pilvikeskuksia eri puolille maailmaa. Nämä jättiserverit tarjoavat järeää tietojenkäsittelykapasiteettia verkossa. Yritykset eivät tarvitse omaa raskasta it-kalustoa, kun ne voivat ostaa tilan ja palvelut netistä.

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi pohtii, miten määritellään digitaalinen kuluttajansuoja, kun käyttäjät eivät enää osta tietokoneohjelmia, vaan vain oikeuden niiden käyttöön.

Toinen kysymys on pilvisovellusten käyttäjien oikeusturva. Kun käyttäjä ja palveluntarjoaja ovat eri maissa, minkä maan lakia sovelletaan ristiriitatilanteissa.

”Syntyykö maailmalle löyhän lain turvasatamia, jonne pilvikeskusten toimintaa siirretään? Tästä tarvitaan arvokeskustelua”, hän sanoo.

Jotain ehkä kertoo se, että esimerkiksi IBM rakensi viime vuonna suuria it-pilvikeskuksia Dubaihin, Johannesburgiin ja Pekingiin, eli ei nyt ihan avoimen demokratian mallimaihin. Yksi mahdollisuus on, että tulevaisuudessa firmat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden valita, minkä maan lainsäädäntö koskee heidän pilveen tallennettuja tiedostojaan.

It-pilveen liittyy Kasvin mukaan myös muita ongelmia.

”Se joka hallitsee pilveä, hallitsee sitä käyttäviä ihmisiä ja yhteisöjä. Jos yhteys pilveen katkeaa, katoavat myös tiedot ja palvelut.”

IBM on vakuuttanut, että pilvikeskukset ovat ympäristöystävällisiä, sillä tietojenkäsittely voidaan keskittää niissä suuriin ja energiatehokkaisiin yksiköihin. Google haki viime elokuussa patenttia merellä kelluviin it-pilvialuksiin, joissa ne saisivat energiansa aaltovoimasta ja hyödyntäisivät merivettä keskuksen jäähdyttämisessä.

Islantia pidetään lupaavana maana pilvikeskuksille: maassa on uusiutuvaa geotermista energiaa, riittävän viileä ilmasto koneiden jäähdyttämiseen ja vakaa demokratia.

Tietokoneala uskoo, että it-pilvi on tie ulos lamasta. Lontoossa järjestettiin tällä viikolla ensimmäinen euroopanlaajuinen Powered by cloud -konferenssi, jossa yritykset pohtivat pilven kaupallisia mahdollisuuksia. Pilvi lisää internetin sosiaalista hyödyntämistä, sillä pilvessä on entistä helpompi kehittää esimerkiksi avoimen lähdekoodin ohjelmia. Älykkäät sähkölaitteet voivat langattoman netin avulla hyödyntää pilveä paljonkin.

Poliittinen keskustelu it-pilvestä on EU:ssa vasta alkamassa. Suomen eduskunnassa asiaa ei hahmoteta. Eduskunnan sähköpostijärjestelmä sentään luvattiin uusia tänä vuonna.

politiikka 2.0 




Viite