Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Toiveita ja tavoitteita. Bonnin ilmastokokoukseen osallistuu kahden viikon aikana noin 20 000 ihmistä.
17.11.2017 10.40
Valtaosa kansainvälisten ilmastokokousten osallistujista ei osallistu varsinaisiin neuvotteluihin. Esimerkiksi Suomesta Bonniin on matkannut varsinaisten neuvottelijoiden lisäksi muun muassa toimittajia, tutkijoita, poliitikkoja sekä erilaisten etujärjestöjen edustajia.
Vihreän Langan Puhekupla-podcast kyseli elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja kehitysyhteistyöjärjestö Kepan edustajilta, miksi he ovat paikalla.
Ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Tuuli Hietaniemi Kepasta kokee, että järjestöillä on tärkeä rooli siinä, ettei kunnianhimo unohdu.
”Kaikki tietää, että näillä neuvotteluilla on hirveä kiire. Me olemme täällä myös vahtimassa, ettei tehdä sellaista politiikkaa, joka hidastaisi ilmastonmuutoksen hillintää.”
EK:n johtavan asiantuntijan Mikael Ohlströmin mukaan liike-elämää kiinnostaa erityisesti globaalin päästöhinnoittelun eteneminen, joka ohjaisi yksityistä rahaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.
”Toisaalta oma roolini on kaksijakoinen, sillä informoin myös toimialaliittoja ja jäsenyrityksiä, mihin pitkän aikavälin toimintaympäristö on menossa ja mitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia on nähtävissä”, Ohlström sanoo.
Hän ja Hietaniemi ovat samaa mieltä siitä, että varsinaisiin neuvotteluihin pitää vaikuttaa jo aiemmin. Siis silloin, kun Suomen tai EU:n kannat lyödään lukkoon hyvissä ajoin ennen kokousta.
”On tärkeää, että neuvottelijat tietävät, mitä ympäristöjärjestöt ajattelevat ja mitä bisnesjärjestöt ajattelevat, ja voivat muodostaa siten kokonaiskuvan”, Ohlström sanoo.
Kuuntele Vihreän Langan Puhekupla-podcast yltä tai Soundcloudin, Itunesin tai Pocket Castsin kaltaisten sovellusten kautta. Seuraava jakso, jossa vedetään yhteen Bonnin ilmastokokouksen satoa, tulee perjantaina tai lauantaina.
ilmastokokous  ilmastoneuvottelut  kansalaisjärjestöt  yritykset  lobbaus 
Tweet