Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansalaisaloite aborteista kieltäytymisestä etenee

18.11.2014 14.59

Kati Pietarinen

Kansalaisaloite raskaudenkeskeytyksestä kieltäytymisestä on kerännyt noin 54 000 allekirjoitusta. Aloitteessa vaaditaan terveydenhuollon henkilökunnalle oikeutta kieltäytyä eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella aborttien tekemisestä, ellei naisen henki ole vaarassa. Vakaumuksen perusteella lääkärillä tulisi myös olla oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa, aloitteessa todetaan.

Kansalaisaloitteen allekirjoitusaikaa on tämän viikon loppuun. Seuraavaksi aloite etenee väestörekisterikeskukselle, joka tarkistaa kannattajamäärän. Aloitteen tekijät luovuttavat sen eduskunnalle käsiteltäväksi vasta vaalien jälkeen. Heillä on siihen kuusi kuukautta aikaa.

”Suomi, Ruotsi, Bulgaria ja Tsekki ovat ainoat Euroopan maat, joissa hoitohenkilöstöllä ei ole käytännössä mahdollisuutta kieltäytyä aborteista eettisin perustein. Haluamme haastaa sitä, että yhden eettisesti ristiriitaisen toimenpiteen takia kätilöksi tai gynekologiksi ei voi hakeutua ihmisiä, joiden vakaumukseen elämän lopettaminen ei sovi”, aloitteen toinen laatija, lääkäri Jemina Ahola kertoo.

Ahola kertoo eurooppalaisen gynekologiliiton suosittavan mahdollisuutta kieltäytyä.

Väestöliiton ylilääkäri Dan Apterin mielestä aloitteen keskiössä on pyrkimys rajoittaa naisten mahdollisuuksia saada raskaudenkeskeytyksiä.

”Jos vaikka Pohjois-Suomessa pienen paikkakunnan terveyskeskuksen ainoa lääkäri kieltäytyy kirjoittamasta lähetteitä raskaudenkeskeytykseen, sillä on konkreettinen vaikutus. Etelä-Euroopan maissa valtaosa gynekologeista kieltäytyy aborteista, mikä viivästyttää keskeytyksen saamista. Se siirtää toimenpidettä myöhemmäksi, jolloin se on hankalampi tehdä”, hän sanoo.

Apter painottaa, että lähtökohtana terveydenhuollossa pitäisi olla potilaitten hoitaminen mahdollisimman hyvin, eikä henkilökunnan uskonnollisten arvojen edistäminen. Jos ei halua tehdä abortteja, voi jättää hakeutumatta alalle, hän toteaa. Samoilla linjoilla on Suomen gynekologiyhdistys.

Apter ei usko kansalaisaloitteen etenevän lainsäädännöksi asti.

Jemina Aholan mukaan aloite on saanut kannatusta erityisesti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien keskuudessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehui aloitetta kesällä blogissaan ja kertoi allekirjoittaneensa sen. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on aiemmin vaatinut hoitohenkilöstölle oikeutta kieltäytyä aborteista. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko teki raskaudenkeskeytyksistä kieltäytymisestä lakialoitteen eduskunnalle vuonna 2012. Sen allekirjoitti viisitoista perussuomalaisten ja kristillisten kansanedustajaa.

abortti  kansalaisaloite  terveydenhuolto  lääketiede 




Viite