Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Entä jos tulee lähtö? Vastaanottokeskus Helsingissä.Sammeli Heikkinen

Entä jos tulee lähtö? Vastaanottokeskus Helsingissä.

Vastaanottokeskukseen ei saa jäädä, karkottaa ei voi – turvapaikanhakijoita joutunut kadulle

21.10.2016 19.54

Anne Ignatius

Kymmenet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet elävät nyt paperittomana omien turvaverkkojensa varassa. Määrä kasvaa lähiaikoina.

Kyseessä on etupäässä Irakista Suomeen saapuneita ihmisiä, joiden valitus kielteisestä turvapaikkahakemuksesta on hylätty. Heidän joukossaan on lapsia.

Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ei suostu lähtemään, tavallisesti poliisi karkottaa hänet maasta.

Irak ei ota vastaan väkisin käännytettyjä ihmisiä. Jos irakilainen turvapaikanhakija kieltäytyy lähtemästä, hänet poistetaan vastaanottokeskuksesta, muttei Suomesta. Näin ihmiset joutuvat paperittomiksi.


Maahanmuuttoviraston viestinnän mukaan vastaanottokeskuksista on poistettu lokakuun puoliväliin mennessä 50 ihmistä. He ovat ensin saaneet Maahanmuuttovirastosta ja sen jälkeen Helsingin hallinto-oikeudelta kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Tämän jälkeen valtiolla ei enää ole velvollisuutta tarjota heille palveluita.

Turvapaikanhakijalla on hallinto-oikeuden kielteisen päätöksen jälkeen 30 päivää aikaa poistua maasta. Tällä hetkellä määräaika on umpeutumassa reilulta 40 ihmiseltä. Jos he eivät poistu maasta vapaaehtoisesti, hekin jäävät Suomeen paperittomiksi.


Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tarjotaan mahdollisuutta poistua maasta vapaaehtoisesti, jolloin heidän matkansa maksetaan.

Kuitenkaan moni etenkin Irakista lähtenyt ei uskalla palata kotimaahansa.

”Heidän on pakko sinnitellä Suomessa omien verkostojensa varassa ilman perusturvaa”, sanoo Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko.

Jotkut pääsevät esimerkiksi seurakunnan tai järjestön tarjoamaan hätämajoitukseen, mutta on myös ihmisiä, joilla ei ole mitään verkostoja.

”He voivat joutua kadulle. Ulkona alkaa olla pirun kylmä.”


Maahanmuuttovirasto linjasi keväällä, että Irak, Afganistan ja Somalia ovat riittävän turvallisia, jotta ihmiset voivat palata sinne. Linjaus on herättänyt voimakasta vastustusta, ja esimerkiksi moni kansalaisjärjestö pitää linjausta järjettömänä.

Maahanmuuttoviraston tekemien kielteisten turvapaikkapäätösten näkyy nyt Helsingin hallinto-oikeudessa, johon päätöksen saaneet voivat valittaa.

Hallinto-oikeus ei ole vielä ehtinyt ottaa kantaa siihen, hyväksyykö se Maahanmuuttoviraston linjan. On siis mahdollista, että hallinto-oikeus katsoo, että esimerkiksi Irakin tietyille alueille ei voida palauttaa ihmisiä.


Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa on tällä viikolla keskusteltu siitä, mitä tehdään, kun kielteisten turvapaikkapäätöksen saavien määrä vääjäämättä kasvaa lähiaikoina.

”Oleellisinta on neuvonta”, sanoo valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen.

Ihmisille pitää tehdä selväksi, että he voivat tietyissä tilanteissa hakea hallinto-oikeudelta uudelleenkäsittelyä. SPR kartoittaa parhaillaan, millaisia turvaverkkoja eri puolella Suomea on.

”Paperittomia on ollut Suomessa aina, mutta heidän määränsä tulee kasvamaan. Tarkoitus on, että SPR tekee yhteistyötä yhdessä seurakuntien ja muiden järjestöjen kanssa, jotta he saavat ruoka-apua ja hätämajoitusta.”

turvapaikanhakijat  Irak  maahanmuuttovirasto 




Viite