Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.3.2018 9.42
Maahanmuuttovirasto on tiukentanut tulkintojaan ja käytäntöjään selvästi, osoittaa tuore tutkimus.
”Kansainvälistä suojelua hakevien oikeudellinen asema näyttää heikentyneen merkittävästi”, sanoo tutkimuksen toinen johtaja Åbo Akademien kansainvälisen oikeuden professori Elina Pirjatanniemi.
Turun yliopisto oikeustieteellinen tiedekunta, Åbo Akademien ihmisoikeusinstituutti ja yhdenvertaisuusvaltuutettu vertailivat, miten kansainvälisen suojelun saanti Suomessa on muuttunut vuoden 2015 jälkeen.
Vuonna 2015, ennen turvapaikkahakemusten piikkiä, irakilaisista hakijoista 86 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Vuonna 2017 prosentti oli enää vain 21.
Heikennystä ei selitä hallituksen tekemät ulkomaalaislain muutokset. Myöskään hakijaprofiili ei ole muuttunut, vaan muutos johtuu maahanmuuttoviraston linjauksista, tutkimus osoittaa.
Maahanmuuttovirasto ei enää pidä hakijan ilmoittamaa väkivallan pelkoa perusteena turvapaikalle.
Vielä vuonna 2015 väkivallan pelkoa pidettiin perusteltuna. Nykyään Maahanmuuttovirasto pitää turvapaikanhakijoiden kokemuksia väkivallan ja sieppausten kaltaisista oikeudenloukkauksista uskottavina huomattavasti harvemmin kuin vuonna 2015.
Samoin hakijoiden raportoimia väkivalta- tai sieppauskokemuksia ei enää vuonna 2017 pidetty osoituksena siitä, että he voisivat palautettaessa joutua vastaavien uhriksi.
”Jos ihminen on joutunut oikeudenloukkauksen kohteeksi, se on vahva syy uskoa, että näin voi tapahtua jatkossakin”, Pirjatanniemi sanoo.
Tutkijoiden mukaan tutkimuksessa näkyvää kehitystä voidaan pitää huolestuttavana sekä perus- että ihmisoikeuksien toteutumisen että suomalaisen oikeusvaltion kannalta. He muistuttavat, että kansainvälistä suojelua koskevan päätöksen tulee aina perustua yksilölliseen harkintaan.
Turvapaikanhakijoiden päätöksissä on viime kädessä kyse oikeudesta elämään ja ihmisarvoiseen kohteluun. Oikeuksien toteutuminen ei oikeusvaltiossa saisi riippua viranomaisten tulkinnoista ja niiden taustalla mahdollisesti vaikuttavasta poliittisesta ohjauksesta, kirjoittavat tutkijat.
”Viranomainen tulkitsee lakia. Tulkinnat eivät voi vaihdella näin rajusti, että turvapaikansaantiprosentti laskee yli 80 prosentista 20 prosenttiin", yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo Vihreälle Langalle.
”Nykytila on seurausta kiristyneestä turvapaikkapolitiikasta ei kiristyneestä turvapaikkalainsäädännöstä”, sanoo tutkimusryhmään kuuluva Turun yliopiston JuhaLavapuro.
”On oikeusvaltiolle huolestuttavaa, että yhden ihmisryhmän oikeuksia voidaan heikentää merkittävästi ilman että lainsäädäntö muuttuu.”
Sisäministeriö myöntää, että käytäntöihin on tehty muutoksia. Taustalla on ollut pyrkimys yhtenäistää käytäntöjä erityisesti Ruotsin kanssa, ministeriö kirjoittaa tiedotteessaan.
”Tämä selvitys oli toki suppea, mutta kaikki tutkimukset ovat erittäin tervetulleita ja meidän pitää olla jatkuvasti herkkiä arvioimaan toimiiko turvapaikkaprosessimme lakien tarkoittamalla ja ihmisoikeusperiaatteiden mukaisella tavalla”, kirjoittaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok).
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on huolissaan tutkimuksen tuloksista. Hän vaatii blogissaan pakkopalautusten keskeytettämistä ja turvapaikkamenettelyn luotettavuus on palautettava.
”Niille jotka eivät ole saaneet oikeudenmukaista käsittelyä, on sellainen nyt uusintahakemuksen käsittelyssä taattava. Osaavan oikeusavun saaminen jo prosessin alkuvaiheessa on varmistettava kaikille. Valitusajat on palautettava normaaleiksi, jotta oikeusmurhilta vältytään”, Aalto vaatii kirjoituksessaan.
Edit 22.3.2018 klo 11.30 Lisätty loppuun Touko Aallon kommentti
turvapaikanhakijat  maahanmuuttovirasto  maahanmuuttopolitiikka  yhdenvertaisuusvaltuutettu  elina pirjatanniemi  ihmisoikeudet  oikeusvaltio 
Tweet