Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Ella Kenttä
Tuukka Ylä-Anttila on kirjoittanut väitöskirjan perussuomalaisista.
"Populistien retoriseen tyyliin kannattaa reagoida. Se reaktio voi myös olla yksinkertastuksien vastustaminen."
25.9.2017 17.57
Äärioikeistolaisen AfD:n menestys Saksan vaaleissa ei yllättänyt populistitutkijaa.
”Tätä sattuu populististen ja valtavirran ulkopuolisten liikkeiden suhteen. Niiden menestystä on vaikea ennustaa”, sanoo tutkija Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta.
Hänen mukaansa AfD poikkeaa osin muista eurooppalaisista oikeistopopulisteista ja perussuomalaisista. Toisaalta oikeistopopulismille on tyypillistä, että se voi saada alkunsa erilaisista lähtökohdista.
Esimerkiksi Norjan oikeistopopulistit lähtivät verokapinasta, ruotsidemokraatit fasistisesta äärioikeistosta ja perussuomalaisten agraaripopulismista. Nyt kaikki puolueet muistuttavat toisiaan ja vastustavat maahanmuuttoa ja islamia.
Tutkijan mukaan ei vielä ole selvää, miten AfD asettuu populistipuolueiden kirjoon.
Ylä-Anttila väittelee ensi viikolla perussuomalaisista. Hänen mukaansa puolueen kesällä tapahtunut hajoaminen ei muuta Jussi Halla-ahon johtaman puolueen linjaa.
"Perussuomalaisten politiikassa soinilainen populismi on ollut retorisen jäänteen osiossa. Tutkimustieto perussuomalaisten puolueohjelmista ja ideologian kehityksestä 2000-luvulla osoittaa selkeästi, että talouspolitiikassa puolue on siirtynyt oikealle ja tiukempaan arvokonservatiivisuuteen. Nyt perussuomalaiset voi edustaa sitä vielä puhtaammin ja avoimemmin."
Jako populismiin ja faktapohjaisuuteen on tutkijan mukaan uusi poliittinen jakolinja. Kyse on enemmän politiikan teon tyylistä kuin
sisällöstä. Ylä-Anttilan mukaan populisimi ehdottomasti myös vihreitä.
Tuukka Ylä-Anttilan ajatuksia vihreiden suhteesta populismiin voi kuunnella Puhekupla-podcastissa.
Muokattu otsikkoa ja juttua 26.9. klo 9.50.
oikeistopopulismi  perussuomalaiset  saksa  äärioikeisto  populismi  ruotsidemokraatit 
Tweet