Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
23.11.2017 16.24
Moni yllättyi, kun istuva presidentti Sauli Niinistö kertoi lokakuussa Twitterissä syövänsä lihaa vain kerran viikossa.
Lihankäytön vähentämisestä on puhuttu julkisuudessa paljon. Tilastojen perusteella lihaa kuitenkin syödään koko ajan enemmän.
Kysyimme lihansyönnistä ja ruokavaliovalinnoista myös muilta presidenttiehdokkailta. Täysin lihaton oli ainoastaan vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto. Vain vähän lihaa syövät sdp:n Tuula Haatainen ja rkp:n Nils Torvalds. Enemmistö ehdokkaista suosi kalaa lihan sijaan.
Kysyimme ehdokkailta kaksi kysymystä:
1) Oletteko rajoittanut lihansyöntiä? Jos, kuinka paljon?
2) Mitkä periaatteet ruokavaliotanne ohjaavat? Vaikuttavatko siihen kenties ilmastovaikutukset, kotimaisuus tai hinta?
Tässä vastaukset lihattomimmasta alkaen.
1) Olen ollut kasvissyöjä nuoruudesta saakka.
2) Pyrin ostamaan kaupasta kotimaisia luomutuotteita silloin kun niitä on saatavilla.
1) Olen jo vuosia sitten rajoittanut punaisen lihan käytön minimiin, syön sitä hyvin harvoin, esimerkiksi kun sitä tarjotaan juhla-aterioilla. Käytän härkäpapupihvejä ja nyhtökauraa sekä kasviksia ja syön kalaa.
2) Kerään kesällä marjoja ja sieniä sekä kasvatan pienimuotoisesti yrttejä. Valmistan kotona itse ruokani, puhtaat raaka-aineet ja terveellisyys ovat minulle tärkeitä. Vältän ruuan pois heittämistä. Pyrin syömään sesonkiin kuuluvia tuotteita, jotka ovat lähellä tuotettuja. Minulle on tärkeää kotimaisuus, kasvispainotteisuus ja ilmastovaikutusten huomiointi ruokavaliossa.
1) En ole tehnyt mitään päätöksiä, mutta syön mieluummin yleensä kalaa. Punaista lihaa syön ehkä kaksi kertaa kuukaudessa.
2) Yritän ostaa lähiruokaa ja tuottaa kesällä itse niin paljon kuin mahdollista.
1) Syön lihaa kerran tai pari viikossa riippuen tilanteesta, pääsääntöisesti kuitenkin kalaa.
2) Ostan paikallista lähellä tuotettua, luomua niin kalan kuin lihan, maitotuotteiden ja kasvistenkin osalta. Niin tiedän miten ruoka on tuotettu ja millaiset kuljetusmatkat ovat olleet.
1) Neljä kertaa viikossa syön punaista lihaa, kanaa tai kalaa.
2) Pyrin ostamaan kotimaista. Ostan luomulammasta tuttuni tilalta.
1) En ole muuttanut lihansyöntiäni. Leikkeleitä on joka aamu, muutoin en ole laskenut syöntikertoja.
2) Otan huomioon erityisesti kotimaisuuden ja maun. Vältän ruokia, joiden takana tiedän olevan pitkiä kuljetusmatkoja tai keinokastelua ja torjunta-aineiden massiivista käyttöä. Kalan pitää olla sisävesistä tai Itämerestä.
Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 166 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 67 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.
Suomalainen syö keskimäärin runsaat puolitoista kiloa lihaa viikossa. Eviran suositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, ja punaisen lihan sijaan olisi suositeltavaa valita siipikarjan lihaa ruokalautaselle.
Lihan kokonaiskulutus, joka sisältää myös riistan ja syötävät elimet, kasvoi Luken kesäkuussa julkaisemien tietojen mukaan edellisvuodesta pari prosenttia. Kasvu johtuu lähinnä siipikarjanlihasta, jonka kulutus nousi lähes yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.
presidentinvaalit  ruoka  lihateollisuus 
Tweet