Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

lasse leipola

Askel eteenpäin. Sopu alkuperäiskansojen foorumista ilahdutti Inka Saara Arttijeffia ja Kimmo Tiilikaista keskiviikkoiltana Bonnissa.lasse leipola

Askel eteenpäin. Sopu alkuperäiskansojen foorumista ilahdutti Inka Saara Arttijeffia ja Kimmo Tiilikaista keskiviikkoiltana Bonnissa.

Alkuperäiskansojen asema ilmastoneuvotteluissa paranee

15.11.2017 20.28

Lasse Leipola

YK:n ilmastoneuvotteluissa Bonnissa on päästy alustavaan sopuun alkuperäiskansojen paremmasta huomioimisesta ilmastoneuvotteluissa. Kyseessä on pieni uusi palanen neuvotteluiden monimutkaisessa viidakossa.

YK:n ilmastoneuvotteluja käydään valtioiden kesken, joten alkuperäiskansojen osallistumisoikeuden vahvistaminen oli tiukan väännön takana.

”Yleisesti ottaen se menee niin, että ne valtiot, jotka tunnustavat omat alkuperäiskansansa olivat asian kannalla ja ne, joilla ei ole alkuperäiskansoja tai eivät tunnusta niitä, olivat vastaan”, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi Bonnissa keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myös neuvotteluihin osallistunut saamelaiskäräjien puheenjohtajan avustaja Inka Saara Arttijeff oli tyytyväinen tulokseen ja luonnehti sitä historialliseksi.

”Tämä on tärkeää saamelaiskäräjien ja kaikkien alkuperäiskansojen kannalta.”

Hänen mukaansa neuvottelut olivat vaikeita, koska kyseessä oli täysin uusi elementti neuvotteluiden organisaatioon. Alkuperäiskansojen foorumin tarkka rooli tarkentuu ensi kevään neuvotteluissa, mutta nyt linjattiin, että sen tehtävänä on parantaa tiedonjakoa ja osallistumista sekä tuoda alkuperäiskansojen perinteistä tietoa päätöksenteon tueksi.


Ympäristöministeri Tiilikainen kertoi tilaisuudessa myös, että Suomi on tänään keskiviikkona ratifioinut otsonikatoa torjuvan Montrealin sopimuksen lisäpöytäkirjan toisena EU-maana.

”Koska otsonikato koskee erityisesti Arktisia alueita, asia on Suomelle tärkeä.”

YK:n ympäristöohjelma Unep arvioi, että otsonikatoa torjuvan sopimuksen laajentaminen voi ehkäistä ilmaston lämpenemistä 0,5 asteen verran, koska kyseessä ovat myös voimakkaat kasvihuonekaasut.

saamelaiset  saamelaiskäräjät  alkuperäiskansat  ilmastonmuutos  ilmastoneuvottelut 




Viite