Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
29.4.2016 23.37
Hallitukselta odotetaan parhaillaan esitystä uudeksi alkoholilaiksi. Lakiuudistusta on yritetty jo vuodesta 2012, eikä työtä helpota se, että alkoholi herättää voimakkaita tunteita.
"Äänekäs vähemmistö, jossa joko kulutetaan paljon alkoholia tai jossa elinkeino riippuu siitä, pitävät ääntä alkoholista. Suurelle osalle suomalaisista alkoholipolitiikka ei merkitse kovin paljon", sanoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson. Hän on Vihreän Langan podcastin Puhekuplan vappuvieras.
Alkoholi on poikkeuksellinen politiikan ala. Harvoin yhteistä säveltä löytävät puolueet kokoomus, perussuomalaiset ja rkp ovat siitä nimittäin yhtä mieltä. Ne haluavat nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa, sanoo Karlsson.
Nykyiseen alkoholipolitiikkaan tyytyväisiä puolueita ovat keskusta, sdp, vihreät ja vasemmisto. Tiukinta alkoholipolitiikkaa ajaa KD.
Alkoholilain uudistukselle tämä tarkoittaa Karlssonin mukaan, että hallituspuolueista kokoomus haluaa norminpurkua ja alkoholin vapauttamista elinkeinoelämän vuoksi. Perussuomalaisten kannattajakunta on puolestaan sellaista, jossa Karlssonin mukaan alkoholia perinteisesti kulutetaan runsaasti. Keskustapuolueen alkoholilinja on häilyvämpi. Välillä puolue on halunnut keskioluen pois kaupoista alkoihn, toisaalta elinkeinoministeri Olli Rehn ajaa viinejä ruokakauppoihin.
Tutkija varoittaa dramaattisista alkoholipolitiikan muutoksista. Vuoden 2004 alkoholiveron alennus näkyi haittojen kasvuna. Nyt suomalaiset juovat alkoholia aiempaa vähemmän. Thomas Karlssonin mukaan sama nähtiin 90-luvun taantumassa. Kun ihmisten taloudellinen tilanne on tiukka, näkyy se myös juomisessa.
Kuuntele Puhekuplasta, miten ja mitä alkoholia eri puolueet toivoisivat ihmisten juovan.
alkoholi  alkoholipolitiikka 
Tweet