Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Ei orjuuskaan ollut puuvillan vika!”

21.8.2009 13.31

Elina Grundström

Indonesiassa työskentelevät asiantuntijat lähettävät terveisiä palmuöljyllä tankatussa bussissa ajeleville suomalaisille.

Ajatelkaa, miten se tuhoaa luonnonmetsiä! No, toisaalta me indonesialaiset syömme paljon tempeä, jossa on soijapapua, ja metsiä hakataan myös soijaviljelysten vuoksi.”

Daniel Murdiyarso, johtava metsäntutkija

”Öljypalmu suostuu kasvamaan hankalaissa paikoissa kuten soilla, mutta jos sitä istutetaan suolle, siitä aiheutuu ekologisia katastrofeja. Palmuöljyn vaikutus paikallisten asukkaiden hyvinvointiin on joissain paikoissa hyvin myönteinen ja toisissa todella huono. Vaikutus riippuu siitä, miten maaoikeudet on järjestetty ja miten voitot jaetaan.”

Lauréne Feintrenie, maataloustutkija

Ainakin Sumatralla palmuöljyplantaasien lähellä asuvien ihmisten elintaso on parempi kuin niiden, jotka asuvat metsän reunassa. Onhan se surullista myöntää, että ihmiset voivat paremmin siellä, missä on yksi ulkomailta tuotu kasvilaji, kuin siellä, missä on satoja lajeja. Mutta meidän suojelijoiden pitää vain tehdä lujemmin töitä, että saamme lajit säilymään.”

Rouva Irawati, orkideatutkija

”Täällä Keski-Kalimantanilla palmuöljy on primadonna. Siitä on odotettu vastausta alueen ongelmiin, mutta hyöty menee hyvin pienelle osalle väestöä. Isot maa-alueet annetaan isoille yhtiöille ja ympäristö köyhtyy. Mutta vastuuta tästä ei oikein voi sälyttää yksittäiselle palmuöljyn käyttäjälle.”

Herra Eko, soidensuojeluohjelman johtaja

”Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että palmuöljystä tehdään dieseliä, koska täällä Indonesiassa se on tärkeä ravintoaine. Mutta tutkijan näkökulmasta ei ole olemassa yhtä totuutta: palmuöljyn ekologinen tase riippuu täysin siitä, missä viljelmä sijaitsee ja millaisia ihmisiä siellä työskentelee.”

Manuel Boissiere, etnobotanisti

”Ei orjuuskaan ollut puuvillan vika! Ongelmat eivät aiheudu itse kasvista, vaan siitä, että isot firmat huijaavat pienviljelijöitä. Kaikki indonesialaiset viljelijät haluaisivat kasvattaa öljypalmua, koska se on niin tuottoisaa. Uskon, että RSPO-järjestelmä voi todella muuttaa tuotantotavat hyväksyttäviksi ja kestäviksi.”

Patrice Levang, maataloustutkija

”Palmuöljyä on niin monessa tuotteessa, että elämä menisi tosi vaikeaksi, jos yrittäisi välttää sitä kokonaan. Palmuöljyyn liittyy paljon avoimia ja kiistanalaisia kysymyksiä. Siitä tehty diesel on ongelmien siirtämistä Suomesta muualle. Ainoa mahdollisuus on päästöjen vähentäminen. Siksi julkisen liikenteen käyttäminen on hyvä asia, oli tankissa mitä tahansa.”

Jyrki Jauhiainen, trooppisten soiden tutkija

”Minusta helsinkiläisten bussinkuljettajien ei tarvitse mennä lakkoon, mutta heidän pitäisi pohtia keskenään, miten he voisivat saada palmuöljyn käytön loppumaan. Öljypalmua voidaan kyllä kasvattaa vanhoilla viljelyksillä, mutta sen vuoksi ei missään tapauksessa saa tuhota luonnonmetsiä.”

Karen Jeffers, orankitutkimusaseman johtaja

Haastattelut on tehty huhtikuussa Indonesiassa metsäntutkimuslaitos Ciforissa Bogorin kaupungissa Jaavalla sekä Borneolla Keski-Kalimantanin maakunnassa.




Viite