Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuosisadan bileet

Iiro Törmä

Vahaukkojen hotellibileet.
Hotellibileet. Jos Köpiksessä saadaan sopimus aikaan, poliitikoilla on syytä juhlaan.Iiro Törmä

Hotellibileet. Jos Köpiksessä saadaan sopimus aikaan, poliitikoilla on syytä juhlaan.

27.11.2009 11.57

Hanna Eriksson

Ilmastokokous tuo runsaan viikon päästä Kööpenhaminaan aikamoisen rytmiryhmän: tuhansia ja tuhansia kokousedustajia, mielenosoittajia, huippupoliitikkoja – ja huligaaneja.

Runsaan viikon päästä alkavasta ilmastokokouksesta ei puutu jännitystä. 193 maan edustajat ahtautuvat 7.–18. joulukuuta Kööpenhaminaan Tanskaan päättämään siitä, kuinka korkeaksi maapallon lämpötilan annetaan nousta.

Pelkästään kokousedustajia on 15 000.

VIP-vieraiden lista elää viime hetkille. Yhdysvaltain Barack Obama ilmoitti keskiviikkona tulevansa Kööpenhaminaan päiväksi.

Hetken näytti siltä, ettei ainakaan Malediivien presidentti Mohamed Nasheed pääse rahapulan takia mukaan, mutta Tanska lupautui maksamaan hukkuvan saarivaltion edustajan matkan.

Suomen poliitikoista Kööpenhaminaan lennähtävät ainakin presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen, ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Sirkka Haunian kaltaiset neuvottelijat panevat toivonsa juuri toisen neuvotteluviikon lopulla käynnistyvään huippukokoukseen, johon valtiojohtajat saapuvat.

Itse neuvottelut nimittäin ovat pahasti jumissa. Kehitysmaat eivät suostu keskustelemaan päästövähennyksistä ennen kuin teollisuusmaat nostavat vähennystavoitteitaan.

Nyt teollisuusmaat lupaavat hädin tuskin 20 prosentin vähennyksiä, kun päästöjä pitäisi leikata 25–40 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Kokouskeskus Bella Centerin ulkopuolella huippupoliitikkoja sparraavat kymmenettuhannet mielenosoittajat.

Greenpeacen ilmastopoliittisen neuvonantajan Kaisa Kososen mukaan kansalaisjärjestöt suunnittelevat näyttäviä tempauksia kaupunkiin, jotta ainutlaatuista tilaisuutta ei hukata.

”Uskon, että Kööpenhaminasta voi tulla se ilmastopolitiikan läpimurto, jota olemme odottaneet. Maailman johtajat, ja täten päätösvalta, ovat paikalla. Uskon viime hetkellä tapahtuvaan yllätykseen”, Kosonen sanoo.

Suomesta mielenosoituksiin lähtee busseilla lähes 300 ihmistä.

Tukkoista Kööpenhaminaa hämmentävät melko varmasti myös mellakoitsijat.

”Lähes jokaisessa kansainvälisessä kokouksessa astuu esiin huligaaniporukka, joka kulkee kokouksesta ja jalkapallo-ottelusta toiseen ja säheltää kaduilla”, Kosonen sanoo.

Hänen mukaansa tiedotusvälineillä on tapana seurata muutamia kasvottomia mellakoitsijoita eikä niitä kymmeniätuhansia rauhanomaisesti mieltään osoittavia ihmisiä, jotka ovat erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta.

”Toivon, ettei näin käy Kööpenhaminassa.”

Suomen rytmiryhmä

Suomesta Kööpenhaminaan matkaa yksi presidentti, pari ministeriä, 300 mielenosoittajaa sekä joukko tieteentekijöitä ja neuvonantajia. Kaikki tavoittelevat kunnollista sopimusta – toiset kävellen ja huutaen, toiset istuen ja puhuen.

Suomen 67-henkistä virallista valtuuskuntaa johtaa Tarja Halonen. Ministerien lisäksi mukana on eri ministeriöiden edustajia, erityisavustajia ja esimerkiksi hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.




Viite