Vesipitko
7.3.2011 12.28
Saara Törmä
Kertakaikkisen mainio pullataikina syntyy ilman maitoa, munaa tai voita. Kokeile ja hämmästy. Tai testaa kaksoiskorvapuusteja.
- 2 ½ dl vettä
- 1 dl rypsiöljyä
- 25 g hiivaa
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 ½ tl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- n. 7 ½ dl vehnäjauhoja
Pinnalle
- sokeria
- auringonkukansiemeniä
- Mittaa kulhoon vesi ja rypsiöljy. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikrossa.
- Liuota joukkoon hiiva.
- Lisää sokeri, kardemumma ja suola.
- Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.
- Jaa taikina neljään osaan ja puristele tai pyörittele jauhotetuin käsin jokainen paloista 50 cm pitkäksi säikeeksi.
- Asettele säikeet vierekkäin uunipellille ja letitä pitko varovasti: Aloita vasemman puoleisimmasta säikeestä. Nosta se oikealla puolellaan olevan säikeen yli, seuraavan ali ja laitimmaisena oikealla olevan yli. Jätä säie oikealle ja aloita jälleen vasemman puoleisimmasta säikeestä: yhden yli, yhden ali, yhden yli.
- Nipistä päät umpeen.
- Anna pitkon kohota liinan alla ½ tunnin ajan. Kuumenna sillä välin uuni 200 asteeseen.
- Voitele kohonnut pitko vedellä. Ripottele pinnalle sokeria ja siemeniä tai esimerkiksi mantelilastuja.
- Paista pitkoa noin 20 minuuttia, kunnes se on saanut väriä.
* Lisää taikinan joukkoon rusinoita tai esimerkiksi kuivattuja karpaloita.