Uunijuusto
21.7.2009
Saara Törmä
Limetillä maustetut mansikat sopivat hienosti kuuman ja pehmeän leipäjuuston seuraan. Kesän ykkösjälkiruoan makeuden takaa kinuskikastike.
6 annosta
Kinuskikastike
- 2 dl fariinisokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 2 tl vaniljasokeria
Limemansikat
- 1–2 l mansikoita
- 1–2 limetin kuori
- 1–2 limetin mehu
Uunijuusto
- 500 g leipäjuustoa
- 1 dl kuohukermaa
- Tee ensin kinuskikastike. Mittaa fariinisokeri ja kerma tukevaan kattilaan.
- Keitä seosta kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, välillä sekoitellen. Ota kastiketta lusikkaan ja anna jäähtyä hetki. Jos koostumus miellyttää, kastike on valmista. Tarvittaessa keitä hetki lisää.
- Nosta kastike liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri.
- Tee limemansikat. Perkaa ja viipaloi mansikat.
- Pese limetti huolellisesti ja kuori vihreä pinta aivan ohuelti esim. kuorimaveitsellä tai raastimella. Valkoinen osa kuoren alla on kitkerää, vältä sitä. Silppua kuori mahdollisimman hienoksi.
- Purista limetistä mehu. Sekoita kuoriraaste ja mehu mansikoihin.
- Tee uunijuusto. Paloittele juusto annospaloiksi ja nosta palat uunivuokaan. Kaada päälle kerma.
- Kuumenna juustoa 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä.
- Nauti juusto heti mansikoiden ja lämpimän kinuskikastikkeen kanssa. Voit lämmittää kastikkeen tarvittaessa uudelleen.