Tuo katu kotiisi
17.10.2014 11.32
Lasse Leipola
Kansainvälistä katuruokaa saadakseen ei tarvitse matkustaa kauas.
Maista katufiilistä kotona näillä Vihreän Langan poimimilla resepteillä.
Lähi-idän
pikkupitsa
Syyrialainen sfiha-piiras olisi vähän tylsä ja vaatimaton, mutta päälle
ripoteltu dukkah-seos tekee siitä makuelämyksen. Resepti on lainattu
tuoreesta Snackistan-katuruokakirjasta. Mana’eesh -taikinan voit hyvin
korvata tavallisella pizzataikinalla.
- 50g rusinoita
- 2 keskikokoista parsakaalia
pieninä nuppuina
- 2 keskikokoista punasipulia
ohuesti viipaloituna
- öljyä paistamiseen
- 2 valkosipulinkynttä
hienonnettuina (valinnainen)
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 tl fariinisokeria
- suolaa
- mustapippuria
- Jätä rusinat likoamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
- Ryöppää parsakaalia kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia, valuta ja
upota jääkylmään veteen.
- Paista sipulit pienessä öljytilkassa pehmeiksi ja kauniin
ruskistuneiksi, lisää valkosipuli ja (valutetut) rusinat sekoittaen
hyvin 2 minuutin ajan. Lisää etikka, sokeri ja vähän suolaa ja pippuria.
Anna poreilla hiljaa noin 5 minuuttia ennen kuin nostat pois liedeltä.
- Kuumenna uuni 230-asteiseksi.
- Jaa nostatettu mana’eesh-taikina* 15 palloksi ja anna kohota vielä 10
minuuttia, ennen kuin venytät ja painelet pallot litteiksi kiekoiksi.
Sovita keskelle kiekkoa lusikallinen parsakaalia ja peitä
karamelisoidulla sipuliseoksella. Nipistä kiekolle sormin neljä nurkkaa
siten, että siitä tulee neliömäinen piiras (reunan korkeus on vain 5–6 mm).
- Siirrä valmiit piiraat uunipellille ja paista niitä noin 15 minuuttia
tai kunnes taikina alkaa muuttua kauniin kullanväriseksi. Ota pois
uunista, ripottele pinnalle paljon dukkahia* ja tarjoa kuumana, lämpimänä
tai kylmänä.
Piiraat säilyvät jääkaapissa 2–3 päivää. Kirjan dukkah-ohje on alla, mutta voit käyttää myös Vihreän Langan omaa reseptiä.
”Dukkah on arabialaisissa maissa sekä mauste että naposteltava. Se on
periaatteessa karkeasti jauhettu pähkinä-siemensekoitus. Alkuperäinen
resepti vaatii kaksi osaa raakoja hasselpähkinöitä, kaksi osaa
seesaminsiemeniä ja yhden osan sekä juustokuminan että korianterin
siemeniä. Paahda kaikkia ainekset yhdessä, murskaa ne ja mausta
merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla maun mukaan.”
–Snackistan-kirja (Moreeni 2014)
Mana’eesh-taikina
- 7 grammaa kuivahiivaa (tai 12g tuoretta)
- hyppysellinen sokeria
- 250ml kädenlämpöistä vettä
- 500g vehnäjauhoja
- 1tl suolaa
- 1–2rkl oliiviöljyä
- Sulata hiiva ja sokeri lämpimään veteen ja siirrä sivuun 10 minuutiksi.
- Sihtaa jauhot ja suola kulhoon. Tee keskelle kuoppa. Lisää hiiva-vesiseos sekoittaen ensin puulusikalla, sen jälkeen käsin. Muotoile taikinasta pallo ja pyöräytä se pienessä öljymäärässä, niin se pysyy kosteana. Peitä kostealla liinalla ja jätä johonkin lämpimään kohoamaan 2 tunniksi.
- Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä jauhotetulla työtasolla vimmalla ja voimalla.
Kerrospuettu
taco
Tuhti ja vapaamielisesti meksikolaisiin juuriinsa suhtautuva eväs
yhdistää tortillan ja tacon parhaat puolet. Se on helppo syödä mutta
silti herkullisen rapea.
- tomaattipyreetä
- kidneypapuja
- juustoa (esimerkiksi cheddar)
- tacokuoria
- pieniä tortillalättyjä
- guacamolea
- jäävuorisalaattia
- Levitä tomaattipyrettä ja papuja ohuesti tortillojen päälle.
Ripottele päälle juustoa ja pidä uunissa noin 150 asteesssa niin kauan
että juusto sulaa.
- Taita tortillat tacojen päälle siten, että tomaatti, pavut ja juusto
jäävät tacon ja tortillan väliin.
- Laita tuplakuoret vielä hetkeksi uuniin ja valmistele sillä aikaa
haluamasi täytteet, esimerkiksi salaattia ja guacamolea.
Itämaan
patonki
Vietnamilaisista Banh Mi -leivistä inspiraationsa saanut täyteleipä
yhdistää suolaisen tofun ja raikkaan porkkanasalaatin.
- patonkia tai suuria sämpylöitä
- porkkanaa
- riisiviinietikkaa
- tofua (noin 100g/annos)
- ohueksi leikattua kurkkua
- majoneesia
- soijakastiketta
- seesamiöljyä
- chiliä ja inkivääriä
- valkosipulia
- Laita siivutetut tofut ja porkkanat marinoitumaan mieluiten jo
edeltävänä päivänä. Tofuille sopii soijakastike ja seesamiöljy sekä maun
mukaan chiliä, valkosipulia ja inkivääriä. Laiska voi raastaa porkkanan,
mutta paremman lopputuloksen saa tekemällä noin tulitikun kokoisia
tikkuja. Marinadiksi riittää sokerilla, suolalla ja vedellä jatkettu
riisiviinietikka.
- Paista tofuihin pannulla kaunis ruskea pinta.
- Täytä leipä. Pohjalle majoneesia, jonka voit halutessasi maustaa
srirachalla tai muulla chilikastikkeella. Kasaa sen päälle kurkkua,
tofu-viipaleet ja valutettu porkkanasalaatti.
Sormisalaatti
Eurooppalaisista klassikkoaineksista ammentavassa pikasalaatissa paitsi
maut myös koostumukset täydentävät toisiaan.
- endiiviä eli salaattisikuria
- dijon-sinappia
- sinihomejuustoa
- saksanpähkinää
- kuivattuja karpaloita
- Huuhdo ja kuivaa endiivit. Irrota lehdet varovasti.
- Valele endiivin pohjalle läpikuultavan ohut kerros sinappia.
- Kasaa päälle tasapainoisessa suhteessa saksanpähkinöitä, karpaloita
ja homejuustoa.
Halloumi–
bataattisliderit
Sliderit ovat hampurilaisia parempi vaihtoehto, koska niitä voi syödä
hyvällä omallatunnolla useamman.
- pieniä sämpylöitä
- majoneesia
- halloumia
- bataattia
- öljyä
- yrttejä ja chiliä
- maustekurkkua
- Viipaloi bataatti sämpylöiden kokoisiksi ja noin 5 milliä paksuiksi
viipaleiksi ja laita ne yrttien, valkosipulin ja chilin kanssa öljyyn
marinoitumaan mieluiten jo edellisenpä päivänä.
- Laita halkaistut sämpylät noin 100-asteiseen uuniin lämpenemään.
- Leikkaa halloumi viipaleiksi ja liota niitä hetki vedessä. Viipaloi
myös maustekurkku.
- Paista bataattiviipaleisiin ja halloumiin kaunis pinta kuumalla pannulla.
- Kasaa burgerit esimerkiksi tässä järjestyksessä: majoneesi,
maustekurkku, bataatti, halloumi.