Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuo katu kotiisi

Lasse Leipola

Kasviskaturuokaa.
Lasse Leipola

17.10.2014 11.32

Lasse Leipola

Kansainvälistä katuruokaa saadakseen ei tarvitse matkustaa kauas. Maista katufiilistä kotona näillä Vihreän Langan poimimilla resepteillä.

Lähi-idän pikkupitsa

Syyrialainen sfiha-piiras olisi vähän tylsä ja vaatimaton, mutta päälle ripoteltu dukkah-seos tekee siitä makuelämyksen. Resepti on lainattu tuoreesta Snackistan-katuruokakirjasta. Mana’eesh -taikinan voit hyvin korvata tavallisella pizzataikinalla.

  • 50g rusinoita
  • 2 keskikokoista parsakaalia pieninä nuppuina
  • 2 keskikokoista punasipulia ohuesti viipaloituna
  • öljyä paistamiseen
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuina (valinnainen)
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl fariinisokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  1. Jätä rusinat likoamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
  2. Ryöppää parsakaalia kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia, valuta ja upota jääkylmään veteen.
  3. Paista sipulit pienessä öljytilkassa pehmeiksi ja kauniin ruskistuneiksi, lisää valkosipuli ja (valutetut) rusinat sekoittaen hyvin 2 minuutin ajan. Lisää etikka, sokeri ja vähän suolaa ja pippuria. Anna poreilla hiljaa noin 5 minuuttia ennen kuin nostat pois liedeltä.
  4. Kuumenna uuni 230-asteiseksi.
  5. Jaa nostatettu mana’eesh-taikina* 15 palloksi ja anna kohota vielä 10 minuuttia, ennen kuin venytät ja painelet pallot litteiksi kiekoiksi. Sovita keskelle kiekkoa lusikallinen parsakaalia ja peitä karamelisoidulla sipuliseoksella. Nipistä kiekolle sormin neljä nurkkaa siten, että siitä tulee neliömäinen piiras (reunan korkeus on vain 5–6 mm).
  6. Siirrä valmiit piiraat uunipellille ja paista niitä noin 15 minuuttia tai kunnes taikina alkaa muuttua kauniin kullanväriseksi. Ota pois uunista, ripottele pinnalle paljon dukkahia* ja tarjoa kuumana, lämpimänä tai kylmänä.

Piiraat säilyvät jääkaapissa 2–3 päivää. Kirjan dukkah-ohje on alla, mutta voit käyttää myös Vihreän Langan omaa reseptiä.

”Dukkah on arabialaisissa maissa sekä mauste että naposteltava. Se on periaatteessa karkeasti jauhettu pähkinä-siemensekoitus. Alkuperäinen resepti vaatii kaksi osaa raakoja hasselpähkinöitä, kaksi osaa seesaminsiemeniä ja yhden osan sekä juustokuminan että korianterin siemeniä. Paahda kaikkia ainekset yhdessä, murskaa ne ja mausta merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla maun mukaan.”

–Snackistan-kirja (Moreeni 2014)

Mana’eesh-taikina

  • 7 grammaa kuivahiivaa (tai 12g tuoretta)
  • hyppysellinen sokeria
  • 250ml kädenlämpöistä vettä
  • 500g vehnäjauhoja
  • 1tl suolaa
  • 1–2rkl oliiviöljyä
  1. Sulata hiiva ja sokeri lämpimään veteen ja siirrä sivuun 10 minuutiksi.
  2. Sihtaa jauhot ja suola kulhoon. Tee keskelle kuoppa. Lisää hiiva-vesiseos sekoittaen ensin puulusikalla, sen jälkeen käsin. Muotoile taikinasta pallo ja pyöräytä se pienessä öljymäärässä, niin se pysyy kosteana. Peitä kostealla liinalla ja jätä johonkin lämpimään kohoamaan 2 tunniksi.
  3. Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä jauhotetulla työtasolla vimmalla ja voimalla.

Kerrospuettu taco

Tuhti ja vapaamielisesti meksikolaisiin juuriinsa suhtautuva eväs yhdistää tortillan ja tacon parhaat puolet. Se on helppo syödä mutta silti herkullisen rapea.

  • tomaattipyreetä
  • kidneypapuja
  • juustoa (esimerkiksi cheddar)
  • tacokuoria
  • pieniä tortillalättyjä
  • guacamolea
  • jäävuorisalaattia
  1. Levitä tomaattipyrettä ja papuja ohuesti tortillojen päälle. Ripottele päälle juustoa ja pidä uunissa noin 150 asteesssa niin kauan että juusto sulaa.
  2. Taita tortillat tacojen päälle siten, että tomaatti, pavut ja juusto jäävät tacon ja tortillan väliin.
  3. Laita tuplakuoret vielä hetkeksi uuniin ja valmistele sillä aikaa haluamasi täytteet, esimerkiksi salaattia ja guacamolea.

Itämaan patonki

Vietnamilaisista Banh Mi -leivistä inspiraationsa saanut täyteleipä yhdistää suolaisen tofun ja raikkaan porkkanasalaatin.

  • patonkia tai suuria sämpylöitä
  • porkkanaa
  • riisiviinietikkaa
  • tofua (noin 100g/annos)
  • ohueksi leikattua kurkkua
  • majoneesia
  • soijakastiketta
  • seesamiöljyä
  • chiliä ja inkivääriä
  • valkosipulia
  1. Laita siivutetut tofut ja porkkanat marinoitumaan mieluiten jo edeltävänä päivänä. Tofuille sopii soijakastike ja seesamiöljy sekä maun mukaan chiliä, valkosipulia ja inkivääriä. Laiska voi raastaa porkkanan, mutta paremman lopputuloksen saa tekemällä noin tulitikun kokoisia tikkuja. Marinadiksi riittää sokerilla, suolalla ja vedellä jatkettu riisiviinietikka.
  2. Paista tofuihin pannulla kaunis ruskea pinta.
  3. Täytä leipä. Pohjalle majoneesia, jonka voit halutessasi maustaa srirachalla tai muulla chilikastikkeella. Kasaa sen päälle kurkkua, tofu-viipaleet ja valutettu porkkanasalaatti.

Sormisalaatti

Eurooppalaisista klassikkoaineksista ammentavassa pikasalaatissa paitsi maut myös koostumukset täydentävät toisiaan.

  • endiiviä eli salaattisikuria
  • dijon-sinappia
  • sinihomejuustoa
  • saksanpähkinää
  • kuivattuja karpaloita
  1. Huuhdo ja kuivaa endiivit. Irrota lehdet varovasti.
  2. Valele endiivin pohjalle läpikuultavan ohut kerros sinappia.
  3. Kasaa päälle tasapainoisessa suhteessa saksanpähkinöitä, karpaloita ja homejuustoa.

Halloumi– bataattisliderit

Sliderit ovat hampurilaisia parempi vaihtoehto, koska niitä voi syödä hyvällä omallatunnolla useamman.

  • pieniä sämpylöitä
  • majoneesia
  • halloumia
  • bataattia
  • öljyä
  • yrttejä ja chiliä
  • maustekurkkua
  1. Viipaloi bataatti sämpylöiden kokoisiksi ja noin 5 milliä paksuiksi viipaleiksi ja laita ne yrttien, valkosipulin ja chilin kanssa öljyyn marinoitumaan mieluiten jo edellisenpä päivänä.
  2. Laita halkaistut sämpylät noin 100-asteiseen uuniin lämpenemään.
  3. Leikkaa halloumi viipaleiksi ja liota niitä hetki vedessä. Viipaloi myös maustekurkku.
  4. Paista bataattiviipaleisiin ja halloumiin kaunis pinta kuumalla pannulla.
  5. Kasaa burgerit esimerkiksi tässä järjestyksessä: majoneesi, maustekurkku, bataatti, halloumi.




Viite